latinica  ћирилица
17/11/2017 |  12:20 ⇒ 15:43 | Autor: RTRS

Haradinaj uvrijedio Mogerini

U Briselu je, u posljednjem trenutku, otkazana najavljena konferencja za novinare šefa diplomatije EU Federike Mogerini i premijera samoproglašenog Kosova, Ramuša Haradinaja.
Ramuš Haradinaj - Foto: RTRS
Ramuš HaradinajFoto: RTRS

Zvanično razlog otkazivanja nije saopšten. U diplomatskim izvorima Unije kao razlog se navodi neslaganje oko “pitanja agende“ zajedničkih izjava Mogerini i Haradinaja.

Kako se nezvanično saznaje, Mogerini je napustila sastanak uvrijeđena zbog insistiranja kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se poveća učešće SAD u procesu dijaloga Beograda i Prištine. Poruka EU Ramušu Haradinaju bila je da Kosovo mora ozbiljno da radi na svojoj evropskoj perspektivi i da iskoristi priliku koju cijeli region ima u pogledu evropske perspktive.

Dopisnici iz Brisela javljaju o ”lošoj amosferi” koja je vladala tokom sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i samoproglašenog Kosova, koja je održana jutros u zgradi Evropskog savjeta. Haradinaju je ovo bila prva zvanična posjeta Briselu. On se osim učešća na sjednici Savjeta za Sprorazum o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova, sastao i sa komesarom za pregovore o proširenju, Јohanesom Hanom.

Izvor: B92