latinica  ћирилица
17/11/2017 |  11:10 | Autor: RTRS

Zaev: Uskoro ratifikovanje dogovora o dobrosusjedskim odnosima

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da Makedonija i Bugarska nisu samo prijatelji, već i saveznici, te najavio da će dogovor o dobrosusjedskim odnosima biti ratifikovan do kraja godine.
Zoran Zaev (Foto: cdm.me) -
Zoran Zaev (Foto: cdm.me)

Zaev je ocijenio da je Makedonija od države posvađane sa svih pet susjeda postala prijatelj svima u regionu.

"U proteklih sedam-osam godina bilo je velikih svađa sa svih pet naših susjeda. Sa Albanijom i /samoproglašenim/ Kosovom danas sarađujemo odlično, dok sa Srbijom unapređujemo saradnju svakog dana sve više. Sa Bugarskom smo postali prijatelji, ali i saveznici. Sa Grčkom gradimo ogromno prijateljstvo. Ostao je jedan politički problem koji ćemo riješiti", rekao je Zaev za bugarsku televiziju BTV.

Zaev je naveo da je on političar koji želi da riješi problem sa Grčkom u vezi sa nazivom Makedonija.

On je istakao da je Makedonija dogovorom o dobrosusjedstvu sa Bugarskom samo dobila, a nije izgubila ništa.

Govoreći o istorijskim pitanjima koja se tiču obje zemlje, Zaev je rekao da se u udžbenicima više ne govori o "bugarskom fašističkom okupatoru" i da je makedonsko društvo osudilo uništavanje spomenika na Kajmakčalanu.

"Ličnosti iz naše zajedničke istorije treba da nas povezuju. Svađe ne donose ništa dobro. Makedonija i Bugarska su iskreni prijatelji i treba da grade to prijateljstvo", istakao je Zaev.

Makedonski premijer založio se za izgradnju Koridora osam, navodeći da je neophodna ekonomska povezanost od Drača, preko Skoplja, do Bugarske.

On je naglasio da se nikada više u Makedoniji neće ponoviti politička kriza koja se desila posljednjih godina kada nije bilo slobode, a mnogi nevini ljudi završili su u zatvoru.

Izvor: SRNA