latinica  ћирилица
17/11/2017 |  10:41 ⇒ 15:44 | Autor: RTRS

Golić: Na skupu o klimatskim promjenama za BiH dogovoreno 850 hiljada dolara

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da je dogovoreno 850.000 dolara za izradu četvrtog nacionalnog izvještaja i trećeg dvogodišnjeg izvještaja o emisiji gasova sa efektom staklene bašte radi ispunjavanja obaveza koje BiH ima kao potpisnica Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama.
Golić: Dogovoreno 850.000 dolara za ispunjavanje obaveza BiH - Foto: nezavisne novine
Golić: Dogovoreno 850.000 dolara za ispunjavanje obaveza BiHFoto: nezavisne novine

Golićeva, koja u Bonu kao kontakt osoba za Okvirnu konvenciju UN o klimatskim promjenama, predvodi delegaciju BiH na ovom najznačajnijem svjetskom skupu, rekla je da su uporedo sa ovim aktivnostima u toku intenzivni razgovori s ciljem pripreme drugog dokumenta koji se odnosi na nacionalno utvrđene doprinose u skladu sa Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama, koji bi trebalo da bude završen u oktobru naredne godine.

"Napominjem da smo u fazi pregovora za obezbjeđenje 2,6 miliona dolara za izradu sektorskih strategija adaptacije na klimatske promjene i nadamo se da će sredstva biti odobrena i operativna do kraja 2018. godine", navela je Golićeva.

Delegacija BiH je u Bonu imala i niz bilateralnih sastanaka sa delegacijama iz regiona jugoistočne Evrope, UN agencija i ministrima iz istočnoevropskih zemalja, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Izvor: Nezavisne novine