latinica  ћирилица
16/11/2017 |  11:30 ⇒ 11:30 | Autor: RTRS

Izložba Muzeja savremene umjetnosti Srpske od sutra u Novom Sadu

Izložba "Prostor, oblik, dodir", projekat Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, biće otvorena sutra u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.
Izložba "Prostor, oblik, dodir" - Foto: RTRS
Izložba "Prostor, oblik, dodir"Foto: RTRS

Riječ je o specijalizovanoj izložbi za slijepe i slabovide osobe. Izložba obuhvata grafike, slike, crteže i skulpture iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i posvećena je umjetničkoj grupi "Prostor - Oblik" koja je sedamdesetih godina 20. vijeka vijeka uvela apstrakciju u umjetnost u BiH.

Izložba je prvi put predstavljena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske povodom obilježavanja 40 godina od osnivanja grupe "Prostor - Oblik" i tada je realizovana uz stručnu pomoć i podršku Tiflološkog muzeja u Zagrebu.

Gostovanjem izložbe u Novom Sadu nastavlja se uspješna saradnja Muzeja savremene umjetnosti Srpske sa partnerskim institucijama u regionu kao što je Galerija Matice Srpske i težnja ka međuinstitucionalnom i međusektorskom povezivanju i kreiranju mreže muzeja čiji je osnovni ciljda se putem specijalno osmišljenih programa i savremene muzeološke prezentacije doprinese integrisanju slijepih i slabovidih osoba u kulturni život sredine. Ova saradnja pružila je osnovu i za zajedničko osmišljavanje projekta i apliciranje u okviru programa Kreativna Evropa.

Izložba će biti otvorena do 18. februara 2018. godine, saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.