latinica  ћирилица
15/11/2017 |  15:23 ⇒ 18:50 | Autor: RTRS

Sljedeće godine sanacija škola u Srebrenici i Bratuncu (VIDEO)

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske finansiraće naredne godine u Srebrenici sanaciju dvije područne škole, dok će sa opštinom Bratunac realizovati projekat energetske efikasnosti Srednjoškolskog centra, vrijedan 400.000 maraka.
Malešević i Trninić - Foto: RTRS
Malešević i TrninićFoto: RTRS

Ovo je dogovoreno na sastanku ministara Dane Maleševića i Neđe Trninića sa načelnicima ove dvije opštine.

Srednjoškolski centar sa 430 i osnovna škola u Srebrenici sa oko 330 đaka, svake godine bilježe smanjenje broja učenika, što je osnovni problem obrazovanja u ovoj opštini.

"Mi se tružimo da pomažemo školama ali ono što ne možemo jeste nedostatak djece. Nadam se da ćemo uspjeti da privučemo što više djece", poručio je načelnik Srebrenice Mladen Grujičić.

Ministarstvo će stvoriti sve preduslove kako bi bio povećan broj učenika, prije svega u seoskim područjima, jer će sanirati područne škole u selima Osat i Sućeska.

"Ne radi se o velikim sredstvima i naćićemo sredstva da te škole rekonstruišemo, na taj način ćemo rješiti problem. I u srednjoj školi moram pohvaliti lokalnu zajednicu, jer su uložili 100.000 maraka za grijanje", istakao je ministar prosvjete i kulture Dane Malešević.

Opština Bratunac nema problem kada je u pitanju broj upisnih učenika, ali je zato problem sa neadaptiranom dvoranom i Srednjoškolskim centrom. Resorno ministarstvo i opština zajednički će realizovati ove projekte.

"Taj projekat će koštati oko 400.000 maraka i opština će učestvovati", izjavio je načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

"Mi ćemo nastojati da srednjoškolski objekat uđe u projekat energetske efikasnosti naredne godine", dodao je Malešević.

Resorno ministarstvo finansiraće i sanaciju bratunačke područne škole u naselju Osamsko.