latinica  ћирилица
15/11/2017 |  14:27 ⇒ 14:27 | Autor: RTRS

Savanović: Hapšenje boraca VRS u Mrkonjić Gradu unosi nemir i strah

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je da je novo hapšenje bivših pripadnika Vojske Republike Srpske još jedan dokaz da u BiH postoje dvostruki, nacionalni aršini u utvrđivanju krivice za ratne zločine.
Milenko Savanović - Foto: RTRS
Milenko SavanovićFoto: RTRS

Savanović je osudio način današnjeg hapšenja četvorice bivših pripadnika VRS iz Mrkonjić Grada, kojim se, kako je naveo, nedopustivo i nepotrebno unosi nemir i strah među osumnjičene i članove njihovih familija.

"Sva četvorica uhapšenih su ugledni građani, domaćini, radni i odgovorni ljudi koji bi se, uvjeren sam, uredno odazvali na poziv tužilaštva", saopštio je Savanović.

On dodaje da svako mora da odgovara za svoja djela, ali da je simptomatično što se na spektakularan način i gotovo po pravilu hapse samo Srbi, što je krajnje neprimjereno.

Savanović poručuje da "Tužilaštvo BiH, izgleda, zaboravlja ili jednostavno ne želi da vidi brojne dokaze institucija Srpske za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom".

"Ali se takvi, poput Nasera Orića i inih, oslobađaju krivice", ističe Savanović i dodaje da je novo hapšenje bivših pripadnika VRS novi dokaz da u BiH postoje dvostruki aršini u utvrđivanju krivice za ratne zločine.

Savanović napominje da današnje hapšenje i način na koji je to urađeno, nažalost, uliva samo strah, nezadovoljstvo i otpor građana Srpske prema pravosudnim organima BiH, te ne doprinosi utvrđivanju prave istine o događajima iz nedavne ratne prošlosti, kao ni pomirenju na ovim prostorima.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uhapsili su jutros u Mrkonjić Gradu Branka Čigoju, Željka Todića, Sašu Boškića i Milorada Glamočaka, koji su osumnjičeni da su kao pripadnici VRS počinili ratni zločin na području Donjeg Vakufa.

Izvor: SRNA