latinica  ћирилица
15/11/2017 |  14:24 | Autor: RTRS

"Zavetnici": Srbija nema razlog da srlja u konačne istorijske sporazume sa Prištinom

Srbija nema razlog da srlja u konačne istorijske sporazume sa nelegitimnim vlastima u Prištini, jer se međunarodne geopolitičke prilike mijenjaju, a pregovore o Kosmetu treba vratiti u UN, poručili su danas predstavnici Srpskog sabora "Zavetnici".
Beograd, "Zavetnici" - Foto: SRNA
Beograd, "Zavetnici"Foto: SRNA

Član Predsjedništva Zavetnika Milica Đurđević istakla je da nije tačno da svjetske prilike ne idu u korist Srbije i ukazala da su SAD i ostali pokrovitelji secesije Kosova svjesni da je taj projekat ozbiljno načet, stežu obruč i vrše pritisak na Srbiju ne bi li je primorali da prizna samoproglašeno Kosovo.

"Otuda i premanentni pritisci, otuda i poruke Bakira Izetbegovića i Sarajeva. Ne govori Bakir u ime Sarajeva, Bakir govori u ime Vašingtona. To su metode stezanja obruča oko Srbije", rekla je Đurđevićeva.

Ona je ukazala da nema razloga da Srbija, koja je 1999. godine u veoma delikatnim uslovima na međunarodnoj sceni, "gotovo bez igde ikoga izdejstvovala Rezoluciju 1244", sada pristane na pritiske kada "ima saveznike i u Rusiji koji principijelnije brane teritorijalni integritet Srbije pred UN".

"Ako danas imamo takvu podršku Rusije i Kine i činjenicu da naši prijatelji i saveznici postaju svjetski ekonomski i vojni lideri, zbog čega bi Srbija dozvoljavala da jedna američka administracija trećeg ranga dolazi da donese ultimatume i od Srbije traži da da što nije dala nijedna država", upitala je Đurđevićeva.

"Zavetnici" su danas predstavili prvu sprsku temeljnu sveobuhvatnu platformu o Kosovu i Metohiji koja, kako su istakli, nudi konkretna rješenja za krizu na Kosovu i Metohiji i obnovu suvereniteta Srbije u svojoj južnoj pokrajini.

Đurđevićeva je navela da platforma sadrži analizu dosadašnjih poteza, daje prijedlog kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera i predviđa reafirmaciju Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN kao temelj daljih pregovora Srbije, "koja treba da iscrpi sve pravne i političke mehanizme, kako ne bi bila snosila teret za prekid Briselskih pregovora".

Platforma predviđa, između ostalog, i usvajanje Nacionalne strategije za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije, redefinisanje odnosa sa EU i jačanje saradnje sa svim državama koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Đurđevićeva je poručila da Srbija danas nema nijedan razlog za konačan dogovor sa samoproglašenim Kosovom jer bi time priznala secesiju Kosova.

"Spremni da strategijom i konkretnim rešenjima i javnim i onima koja to nisu pomognemo državi i pokrenemo sveobuhvatni rad na obnovi suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohiji", poručila je Đurđevićeva.

Izvor: SRNA