latinica  ћирилица
15/11/2017 |  12:09 ⇒ 12:10 | Autor: RTRS

Košarac: Izetbegović odrastao uz "Islamsku deklaraciju"

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je danas da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović svojim postupanjem i zapaljivim izjavama, od priznanja Kosova, do toga da je spreman da ratuje, ugrožava interese Republike Srpske i Srba, kao i interese BiH.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

 "Mi smo danas dokazali da smo bili u pravu kada smo tvrdili da je neophodno odgoditi nastavak sjednice Predstavničkog doma, iz prostog razloga što je vrlo jasan stav institucija, odnosno vlasti Republike Srpske da se ne dozvoli ponašanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH onakvo kakvo jeste", rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

Izetbegović, kaže Košarac, daje veoma opasne izjave.

"Naš stav je da se definitivno u institucijama Republike Srpske definišu budući koraci djelovanja u zajedničkim institucijama. To je jedini model i taj model je trebalo da postoji sve vrijeme, od izbora iz 2014. godine do danas", naveo je Košarac.

On je istakao da žali što Savez za promjene smatra "da je to mnogo bolje raditi separatno", mimo zvaničnih institucija Republike Srpske.

"Svjedoci smo da imamo vrlo loše politike po Srpsku, kada imamao takvo separatno djelovanje takozvanog Saveza za promjene", naglasio je Košarac.

On je rekao da je stav SNSD-a da se u skladu sa Poslovnikom odgode i 53. i 54. sjednica i da svi zajedno u Banjaluci u institucijama Republike Srpske, i SNSD, i Savez za promjene, definišu buduće političke korake i djelovanje na zajedničkom nivou.

"Sve ostalo nije najbolje rješenje. Žao mi je što je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić danas zakazao separatni sastanak, što je pozvao samo predstavnike takozvanog Saveza za promjene. To je loše i vidjeli smo u protekle tri godine šta znači takva njihova politika", istakao je Košarac.

On je naglasio da SNSD i dalje poziva sve političke faktore u Srpskoj na zajedničko djelovanje, na okupljanje u institucijama Srpske i dogovaranje budućeg političkog djelovanja.

"Niko ovdje nije govorio o trajnom napuštanju zajedničkih institucija, kako su tvrdili neki mediji. Što se tiče spekulacija da je sve ovo produkt zajedničkog djelovanja predsjednika SNSD-a i SDA Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, mislim da to govore oni koji nemaju dovoljno političkog kredibiliteta, koji su i dalje 'okovani' potrebama Izetbegovića da i oni budu dio vlasti u zajedničkim institucijama, prije svega tu mislim na takozvani Savez za promjene", naveo je Košarac.

On je istakao da apsolutno nema nikakvih politički usaglašenih djelovanja.

"SNSD je bio politička stranka koja je jasno rekla da su štetne politike Izetbegovića prema Srpskoj. SNSD nikada nije zaboravio da bošnjački član Predsjedništva BiH nije ništa uradio povodom napada na /tadašnjeg/ srpskog premijera Aleksandra Vučića u Potočarima, nikada nećemo zaboraviti njegovu potrebu da pred Ustavnim sudom BiH problematizuje 9. januar, ni činjenicu da je na nezakonit način pokrenuo reviziju tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu", naglasio je Košarac.

On kaže da SNSD nikada neće zaboraviti ni Izetbegovićeve napade na nacionalni interes, a to je jaka Republika Srpska, i da zbog toga nikome neće dozvoliti da na bilo koji način napada Republiku Srpsku.

"Јednostavno, nikavih odnosa sa Bakirom Izetbegovićem nema, kao ni pristajanja na nekakvu 'unitarnu Bosnu'", poručio je Košarac.

On je ukazao na opasnost od Izetbegovićevih "zapaljivih izjava" i poručio da "Bakir Izetbegović nije odrastao uz Branka Kockicu i seriju 'Opstanak', nego uz 'Islamsku deklaraciju', čiji je autor njegov otac".

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto saopštila je danas da se do daljeg odgađa nastavak 53. sjednice, s obzirom na to da danas postoji kvorum samo za rad, ali ne i za odlučivanje u ovom domu.

Izvor: SRNA