latinica  ћирилица
15/11/2017 |  11:54 | Autor: RTRS

Banjaluka: Iduće sedmice počinje gradnja Istočnog tranzita

Izgradnja dijela Istočnog tranzita, koji spaja dva najveća banjalučka naselja - Starčevicu i Obilićevo, trebalo bi da počne iduće sedmice, gotovo tri decenije nakon početka radova u okviru projekta vrijednog 850.000 KM, saopšteno je iz Gradske uprave.
Istočni tranzit - Foto: RTRS
Istočni tranzitFoto: RTRS

Investitor projekta su "Putevi Republike Srpske" i grad Banjaluka, koji će uložiti oko 300.000 KM.

Prema dogovoru sa "Putevima", izgradnja ove dionice počeće, najvjerovatnije, 20. novembra.

Iz Gradske uprave navode da se na spajanje Istočnog tranzita čeka više od 30 godina zbog nedostatka novca za realizaciju projekta, ali, prije svega, i zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

"Istočni tranzit predstavlja najvažniju gradsku saobraćajnicu u istočnom i južnom dijelu grada. Zbog neizgrađenosti svih dionica, nije preuzeo ulogu koja mu pripada u gradskoj mreži saobraćajnica, a to je opsluživanje i rasterećenje centralnog gradskog područja", kaže načelnik gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

On podsjeća da je sporazumom "Putevima Republike Srpske" predviđeno da ovo preduzeće finansira fazu niskogradnje i saobraćajne signalizacije, a Gradska uprava hidrotehničku i elektro-fazu.

"Završena je projektno-tehnička dokumentacija, dobijene sve neophodne saglasnosti, riješeni imovinsko-pravni poslovi i dobijena građevinska dozvola. `Putevi Republike Srpske` sproveli su tendersku proceduru i stvoreni su uslovi da narednih dana izvođač bude uveden u posao", rekao je Sandić.

Trasa dionice Istočnog tranzita duga je oko 440 metara, planirana je sa dvije kolovozne trake, širine 3,5 metra za svaki smjer, odnosno ukupne širine 14 metara.

Projektom su predviđene obostrane biciklističke staze širine 2,25 metra, kao i pješačke staze sa obje strane puta, širine dva metra, te zaštitni zeleni pojas širine tri metra u kojem će biti zasađeno 115 sadnica platana.

"Kao strateški cilj planira se dalja izgradnja Istočnog tranzita do stadiona FK `Naprijed`, zatim Ulicom Gavrila Principa preko mosta na lokaciji `Zelenog mosta` čija izgradnja bi trebalo da počne sljedeće godine, sve do Zapadnog tranzita. U toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije za ovu trasu, kao i za novi most", najavio je Sandić.

On je dodao da će Grad u realizaciju ovog projekta uložiti oko 300.000 KM.

Sandić je podsjetio da je prije desetak dana počela izgradnja kružne raskrsnice kod Rebrovačke crkve koja se, takođe, nalazi na Istočnom tranzitu i predstavlja važno saobraćajno čvorište u ovom dijelu grada.

Izvor: SRNA