latinica  ћирилица
15/11/2017 |  11:38 | Autor: RTRS

Bosić: Ne postoje normalni uslovi za rad parlamenta

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić rekao je da je tražio od Kolegijuma da odgodi današnji nastavak sjednice jer ne postoje normalni uslovi za rad parlamenta.
Mladen Bosić - Foto: SRNA
Mladen BosićFoto: SRNA

Bosić je rekao novinarima da uslovi ne postoje jer je "dignuta atmosfera u BiH na nivo koji ima novu dimenziju" i da je sve "podgrijano" izjavama bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koje imaju ratnohuškački karakter, ali sa druge strane i reakcijama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Pozivamo sve da smire strasti i da ne rade to što rade jer očigledno je riječ o jednoj `osovini nesreće` u BiH, a u ovom trenutku glavni zamajci te nesreće su upravo Bakir Izetbegović i Milorad Dodik sa svojom željom da se prikažu kao nacionalni zaštitnici, a prije toga da dignu atmosferu do usijanja", kaže Bosić.

On je naglasio da nije riječ o napuštanju institucija ili parlamenta BiH.

"Ovdje se radi o upozorenju da u ovakvoj klimi ne postoje uslovi za normalan rad i da bi održavanje današnje sjednice samo dodatno podgrijalo atmosferu i možda bacilo iskre koje mogu zapaliti mnogo širi pojas", navodi Bosić.

On je dodao da je evidentno da se u cijelu priču uključuje i region, i Srbija i Hrvatska, i da će situacija izgledati veoma loše ukoliko se brzo ne razjasne pojedine stvari i ukoliko političari koji su glavni izvor krize ne promijene stavove i retoriku.

Bosić je rekao da je veoma zabrinut za budućnost BiH.

"Mi ćemo se vratiti i nastaviti ovu sjednicu u trenutku kada se stvore uslovi za normalan politički rad. Ovdje uslovi za normalan rad nikada neće postojati u klasičnom smislu", naveo je Bosić.

On je istakao da je izvjestan period sve blokirano, i da postoje političke snage koje bi željele da podgriju krizu koju su napravile.

Bosić je naglasio da su predstavnici Saveza za promjene iz Predstavničkog doma otišli u Banjaluku na konsultacije, na poziv člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Reagujući na optužbe da Savez za promjene ne poštuje institucije Republike Srpske, Bosić je rekao da je "jedan konstantni zamajac krize upravo Dodik i politika koju vodi i upitao kakva je svrha ići na sastanak sa njim i služiti takvoj vrsti politike".

"Ne vidim nikakvu svrhu da se uključimo u ovu ratnohuškačku mašineriju koja se polako zagrijava i ukoliko se brzo ne sanira, imaće mnogo teže posljedice", naveo je Bosić, dodavši da danas neće biti održana ni najavljena sjednica Savjeta ministara.

Izvor: SRNA