latinica  ћирилица
13/11/2017 |  19:34 ⇒ 19:34 | Autor: RTRS

Hag zabranio posjete ljekara generalu Mladiću

Glavni ljekar u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala Pol Falke zabranio je posjete ljekara generalu Ratku Mladiću do izricanja presude, rekao je Srni generalov sin Darko Mladić.
Ratko Mladić (Foto: thecoolimages.net) -
Ratko Mladić (Foto: thecoolimages.net)


"Sekretar Tribunala nas je usmeno obavestio da je glavni lekar u pritvorskoj jedinici Pol Falke zabranio posete lekara Mladiću, jer bi one mogle ugroziti i oštetiti njegovo zdravlje", rekao je Darko Mladić.

On je naveo da je odbrana u međuvremenu dobila podnesak tog ljekara, odnosno njegov javni dio, jer, kako je istakao, postoji i tajni dio podneska, koji Tribunal nije dao ni odbrani ni generalu Mladiću.

"Postoji tajni dio njegovog mišljenja, koji se drži u tajnosti i od odbrane i od generala Mladića, što ne bi smjelo po pravilu 31", rekao je Darko Mladić.

On je poručio da će se odbrana žaliti na ovu odluku Tribunalu i naveo da se razmatra da li će žalbu uputiti i nekoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava.

"Mi smo tek sad dobili dokumenta i analiziramo ih, a sutra ćemo, ako ne i večeras pisati žalbu. O tome će odlučiti advokati", rekao je Darko Mladić.

Advokati generala Mladića su prošle sedmice tražili od Tribunala da pokrene postupak protiv Falkea za nepoštovanje suda, tvrdeći da opstruiše posjetu srpskih ljekara Mladiću u pritvorskoj jedinici.

Mladićeva porodica i odbrana ističu da je on pretrpio više moždanih udara, ali da to haški ljekari kriju i da mu je zdravlje ozbiljno ugroženo.

Presuda u postupku koji Haški tribunal vodi protiv generala Ratka Mladića trebalo bi da bude izrečena 22. novembra.

Izvor: Srna