latinica  ћирилица
13/11/2017 |  19:25 ⇒ 22:58 | Autor: RTRS

Tegeltija: Budžet će omogućiti nesmetano funkcionisanje institucija (VIDEO)

Budžet za narednu godinu trebao bi, prije svega, da obezbijedi nesmetan rad republičkih institucija, izjavio je ministar finansija Zoran Teltija u našoj emisiji Specijal. Mnogi, kaže Tegeltija, tvrde da je ovako koncipiran budžet potrošački a ne razvojni, što nije tačno. "Mnoga sredstva biće izdvojena za razvoj zdravstva, obrazovanja i ostalih segmenata društva, a pokušavamo da uvedemo i nove načine finansiranja", kaže Tegeltija.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Srpska bi naredne godine vrlo lako mogla da ostvari suficit od 127 miliona maraka, i to pokazuju svi makroekonomski pokazatelji, poručio je resorni ministar Zoran Tegeltija u našoj emisiji Specijal. Budžetom za narednu godinu, kaže Tegeltija, biće omogućene značajne investicije i nesmetano servisiranje obaveza koje Srpska ima po osnovu duga, za šta je predviđeno oko 755 miliona maraka.

Ukupni predviđeni prihodi budžeta u 2018. iznose dvije milijarde 682,5 miliona maraka, što je za 91,4 milion više u odnosu na ovu godinu. Predviđeno je čak 124,7 miliona više poreskih prihoda u odnosu na 2017-u. Pad se očekuje u naplati neporeskih prihoda, za 33,3 miliona maraka. Budžetom su planirane i dvije novine. Obezbjeđivanje sredstava za liječenje djece u inostranstvu, ali i naknada za nezaposlene porodilje od 405 maraka.

Programom ekonomskih reformi, planiran je i rast BDP-a za 3,7 odsto. Ukupan javni dug za narednu godinu predviđen je u iznosu od 4 milijarde 327 miliona maraka, što je oko 42 odsto BDP-a.

Pogledajte kompletan snimak TV emisije Specijal: