latinica  ћирилица
13/11/2017 |  18:34 ⇒ 14/11/2017 | 10:18 | Autor: RTRS

Slijede razgovori o Prednacrtu budžeta, više novca za investicije; I borci traže više (VIDEO)

Vlada Srpske sutra počinje konsultacije o Prednacrtu republičkog budžeta, čiji je okvir 3 milijarde 335 miliona maraka i Programu ekonomskih reformi.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Pregovaračka pozicija poslodavaca poznata.

Trudničko bolovanje, manji porezi i doprinosi, refundacija naknada za bolovanje, samo su neki od zahtjeva na kojima će insistirati na konsultacijama.

- Očekujemo odgovore na pitanje šta je Vladi prihvatljivo i na osnovu toga ćemo odlučiti da li možemo dati podršku takvom budžetu - kaže Saša Trivić, Unija poslodavaca Republike Srpske.

Želje penzionera uvijek iste – veće penzije. Imaju i prijedlog kako do toga stići.

- Organi Udruženja penzionera Republike Srpske trebaju tražiti od Vlade da se poveća stopa doprinosa sa 18 i po na 21% čime bi se stvorili uslovi za još veće povećanje penzija - ističe Slobodan Brdar, predsjednik Udruženja penzionera Prijedor.

Boračke kategorije uoči konsultacija nezadovoljne – planirani iznosi za njihova prava ostaju nepromijenjeni. Između ostalog, traže povećanje ličnih i porodičnih invalidnina.

- Pokrenuli smo inicijativu da 3.500 boraca dobije penziju jer nemaju 15 godina staža osiguranja, napominje Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

U resornom ministarstvu, spremni za razgovore sa boračkim kategorijama. Svjesni da njihovi zahtjevi, traže dodatne finansije.

- Uredba i 3.500 boraca, zakon o žrtvama torture koje nameću žene, traže nova sredstva o tome ćemo razgovarati, naglašava Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Razgovaraju sa borcima i političke partije. PDP predlaže stavku u budžetu koja bi bila namijenjena za podsticaj poslodavcima koji zapošljavaju demobilisane borce.

- Na trogodišnjem planu, treba 30 miliona maraka, što mislim da nisu velika sredstva. 5 za prvu godinu, 10 za drugu i za treću preostalih 15 miliona, kaže Branislav Borenović, PDP.

PDP nije zadovoljan prednacrtom, ali jeste planiranom stavkom od 16 miliona maraka za nezaposlene porodilje.

Ministarstvo prosvjete i kulture – dobiće iznos gotovo identičan prošlogodišnjem. Plan je više sredstava za ulaganje. Resorni ministar traži sredstva za OŠ Branko Radičević u Banjaluci, Petar Petrović Njegoš u Istočnoj Ilidži i adaptaciju paviljona 1 i 2 u banjalučkom studentskom centru.

- Nadam se da ćemo obezbijediti ta sredstva i da ćemo to da realizujemo, ističe Dane Malenjšević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Fiskalni savjet Republike Srpske upozorava korisnike republičkog budžeta, jedinice lokalne samouprave i vanbudžetske fondove, da su dužni dostaviti izjave o fiskalnoj odgovornosti, organu koji je nadležan za usvajanje njihovog budžeta.

U skladu sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, potpisane izjave, zajedno sa prijedlogom budžeta za 2018. biće upućene u parlamentarnu proceduru.