latinica  ћирилица
13/11/2017 |  16:27 ⇒ 16:30 | Autor: RTRS

Tramp u Manili: Veliki napredak u pregovorima o trgovini

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da je napravljen veliki napredak u pregovorima o trgovini sa liderima Јapana i Australije.

On se na marginama samita lidera Azije /ASEAN/ u Manili sastao sa japanskim i australijskim premijerom Šinzo Abeom i Malkolmom Turnbulom.

Američki predsjednik novinarima je rekao da su trojica lidera razgovarala i o tenzijama na Korejskom poluostrvu, uključujući balističke testove Pjongjanga.

Turnbul je izjavio da se "nesmotrenost" Sjeverne Koreje mora zaustaviti, dok je Abe rekao da je obezbjeđivanje regionalnog mira i stabilnosti najveći izazov kada je riječ o Sjevernoj Koreji.

Iz Bijele kuće je nakon sastanka saopšteno da su lideri potvrdili posvećenost održavanju maksimalnog pritiska na Pjongjang, u naporima da se Korejsko poluostrvo denuklearizuje.

"Lideri su razgovarali i o proširenju bezbjednosne saradnje na odvraćanju Pjongjanga od razvijanja nuklearnog programa, kao i na polju odbrane od sjevernokorejske agresije", navodi se u saopštenju.

U saopštenju iz Bijele kuće dodaje se da su Tramp, Turnbul i Abe razgovarali o "slobodnoj i otvorenoj" trgovini u indo-pacifičkom regionu, kao i o potrebi za "poštenom i recipročnom trgovinom".

Izvor: Srna