latinica  ћирилица
10/11/2017 |  15:37 ⇒ 18:34 | Autor: RTRS

Šamac: Civilnoj zaštiti donirana oprema (VIDEO)

U okviru partnerskog projekta Crvenog krsta i opštine Šamac "Upravljanje rizicima od katastrofa na nivou zajednica" Civilnoj zaštiti donirana je oprema vrijedna 35.000 KM.
Donacija CZ u Šamcu - Foto: RTRS
Donacija CZ u ŠamcuFoto: RTRS

Oprema namijenjena zaštiti i spasavanju stanovništva u vanrednim situacijama upućena je u šest potencijalno najugroženijih mjesnih zajednica od poplava i drugih elementarnih nepogoda.

Čamci, grtalice, naprtnjače za gašenje manjih požara – samo su dio opreme za djelovanje u vanrednim situacijama, koju je šamački Crveni krst donirao Civilnoj zaštiti.

- Identifikovali smo glavne probleme koje su i sami mještani, tj. povjerenici u MZ rekli, a to su naravno poplave, kao i snježni nanosi i poljski požari, tako da smo im obezbijedili opremu koja će im pomoći u takvim situacijama, kaže Aleksandar Panić, službenik za upravljanje katastrofama u CK Šamac.

Sva oprema za djelovanje u vanrednim situacijama biće raspoređena u potencijalno najugroženije mjesne zajednice: Zasavicu, Donju Crkvinu, Pisare, Јasenik, Grebnice i Tursinovac.

- Najefikasnije je da ta sredstva budu na izvorištu problema u MZ tako da bismo uspjeli ovih 6šest MZ da pokrijemo na ovakav način. Sredstva se dodjeljuju na korištenje u datom momentu a ta ista sredstva mogu biti korištena i na drugom prostoru naše opštine ili za pružanje pomoći susjednim opštinama, naglasio je Boro Bogdanović, rukovodilac Službe civilne zaštite Šamac.

Sredstva za nabavku opreme Crveni krst obezbijedio je kroz partnerski projekat sa opštinom Šamac u saradnji sa Crvenim krstom Švajcarske.

Projekat "Upravljanje rizicima od katastrofa na nivou zajednica" sprovodi se od 2015. godine i do sada je formiran, opremljen i obučen spasilački tim, te urađena strategija djelovanja u vanrednim situacijama.