latinica  ћирилица
10/11/2017 |  12:39 ⇒ 18:32 | Autor: RTRS

Banjalučkim srednjoškolcima uručena prva rješenja o stipendiranju (VIDEO)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić uručio je danas prvih deset rješenja o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola za školsku 2017/18. godinu, ističući da su ove godine pravo na stipendije ostvarila 1.192 srednjoškolca, za šta će grad izdvojiti oko miliona KM.
Igor Radojičić sa srednjoškolcima stipendistima - Foto: SRNA
Igor Radojičić sa srednjoškolcima stipendistimaFoto: SRNA

Radojičić je novinarima nakon uručivanja prvih rješenja rekao da grad podržava srednjoškolce ističući da je to tradicija koja traje godinama, te da će svi ostali učenici rješenja dobiti u narednim danima.

Radojičić je podsjetio da je ovogodišnji konkurs za stipendije učenicima srednjih škola trajao od 1. septembra do 2. oktobra, a da je u toku konkurs za stipendiranje studenata.

"Stipendije se za srednjoškolce dodjeljuju po tri osnova - prvi je uspjeh u školi i to su najbolji učenici srednjih škola, drugi je stipendija prema socijalnom statusu i treći su deficitarna zanimanja", rekao je Radojičić.

On je dodao da mjesečni iznos stipendije za đake po osnovu uspjeha i socijalnom statusu iznosi 80 KM, dok stipendija za deficitarna zanimanja iznosi 160 KM.

Dajana Ćerketa, učenica četvrtog razreda Katoličkog srednjoškolskog centra, rekla je da učenicima stipendija mnogo znači i da je lijepo vidjeti da neko cijeni trud i zalaganje učenika.

Ona je dodala da je stipendija ujedno i dodatni motiv učenicima da još više uče i proširuju svoja znanja.

Za školsku 2017/18. godinu pravo na stipendiju po osnovu uspjeha u školi ostvarilo je 607 učenika, stipendiju prema socijalnom statusu dobiće 537 učenika, a stipendiju za deficitarna zanimanja 48 učenika.

Iz Odjeljelja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, podsjećaju da je za narednu sedmicu planirano uručenje rješenja o dodjeli stipendija po školama, odnosno predstavnici Odjeljenja obići će sve srednje škole na području grada Banjaluke, te učenicima uručiti rješenja.

Izvor: Srna