latinica  ћирилица
10/11/2017 |  07:48 ⇒ 11/11/2017 | 09:03 | Autor: RTRS

U Beogradu potpisana četiri sporazuma između Srpske i Srbije (FOTO/VIDEO)

U Palati "Srbija" u Beogradu održana je osma zajednička sjednica Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske.
Brnabić i Cvijanović - Foto: TANЈUG
Brnabić i CvijanovićFoto: TANЈUG

Sjednici dvije vlade prethodio je sastanak predsjednika Srbije i Republike Srpske, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, i premijerki Ane Brnabić i Željke Cvijanović, dok su u odvojenim sastancima razgovarali ministri dvije vlade.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo nakon sjednice dviju vlada jer je usvojeno čak 30 zaključaka među kojima je izdvojila Akcioni plan za razvoj Podrinja.

Premijerka Srpske na pres konferenciji

Ona je na pres konferenciji rekla je da se radi na Deklaraciji o opstanku srpske nacije i da će ona uskoro biti predstavljena. Premijerka Srpske je istakla da je to ozbiljan dokument i da zato treba u njegovoj izradi da učestvuje mnogo stručnjaka, kako bi što kvalitetnije bila napravljena Deklaracija.

Rekla je da ne treba žuriti sa tim i izrazila očekivanje da će to uskoro biti usvojeno na nivou vlade i poslato parlamentu.

Premijerka Srbije Ana Barnabić istakla je danas da je saradnja sa Republikom Srpskom veoma visoko na listi prioriteta Vlade Srbije i da će biti intenzivirana u naredom periodu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić

Brnabić je, nakon zajedničke sjednice dvije vlade u Beogradu, podsjetila da je posljednja zajednička sjednica dvije vlade održana 26.jula 2015.godine, a da je ova osma po redu, dosta dugo pripremana, jer se ne radi o protokolarnom sastanku, već su razmatrani konkretni projekti i prijedlozi na kojima se može raditi u budućnosti...

Potpisana su četiri zajednička memoranduma.

Svečano je potpisan Memorandum dvije vlade o saradnji u oblasti vazduhoplovstva, koji je potpisao ministar MUP-a Srpske Dragan Lukač i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Ministri unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i odbrane Aleksandar Vulin razgovarali su sa Lukačem o daljem unapređenju saradnje u oblasti bezbjednosti.

U Beogrdau je danas potpisan i Sporazum o saradnji u oblastima infrastrukture kvaliteta, između ministara za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatana Klokića i ministarstva privrede Srbije Goran Knežević.

Zajedničak sjednica dvije vlade

Memorandum o saradnji između Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske za period 2017-2021. godine potpisali su ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić potpisali su memorandum o saradnji u oblasti poštanskog i telekomunikacionog saobraćaja.

Zajednička sjednica dvije Vlade