latinica  ћирилица
09/11/2017 |  19:34 ⇒ 21:52 | Autor: RTRS

Srpska i Srbija formiraju zajednički Energetski komitet (VIDEO)

Predsjednici Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, te premijerke Ana Brnabić i Željka Cvijanović sastaće se sutra u Beogradu, pred početak zajedničke sjednice dvije vlade.
Sastanak Đokić - Antić - Foto: RTRS
Sastanak Đokić - AntićFoto: RTRS

Na sjednici će biti potpisan Sporazum o saradnji u oblasti infrastrukutre, a danas, uoči sjednice, sastali su se ministri energetike Petar Đokić i Aleksandar Antić. Najavili su formiranje zajedničkog Energetskog komiteta, kojim će se, kažu, sa dugogodišnjeg planiranja projekata preći na djela.

Izgradnja zajedničkih elektrana na zajedničkoj granici, jedan je od projekata kojim će se baviti novo tijelo Srpske i Srbije. U Komitetu će učestvovati svi direktori energetskih kompanija s obje strane Drine koji bi trebalo zajednički da rješavaju probleme ali i da, prema najvama ministra Aleksandra Antića pretvore dugo godina planirane projekte u djela.

Đokić je rekao da je granica između Srpske i Srbije najveći energetski potencijal dvije republike, te da se Republika Srpska raduje zbog spremnosti Srbije da investira u energetske projekte i očekuje međusobnu saradnju i u izgradnji Hidroelektrane "Buk Bijela", o čijoj realizaciji trenutno razgovara sa kineskim partnerima.

On je naveo cilj Komiteta da razmatra sva pitanja iz oblasti energetike koja su od interesa za Srbiju i Srpsku.

- Želimo da nastavimo projekte gasifikacije Republike Srpske. Nadamo se da će doći do rješenja tokova poput gasovoda "Јužni tok" ili njemu sličnog, gdje će Srpska moći da razvija sopstvenu gasnu mrežu - rekao je Đokić.

Prioritet među zajedničkim energetskim projektima mora, ipak, biti bolje povezivanje elektroenergetskom mrežom, jer je u ovom trenutku, Srpska bolje umrežana sa Hrvatskom i zemljama regiiona, nego sa Srbijom.