latinica  ћирилица
09/11/2017 |  16:06 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Vlada Srpske o programu zbrinjavanja radnika

Vlada Republike Srpske, donijela je danas Odluku o odobravanju sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika u iznosu od 1.4 miliona KM.
Sjednica Vlade Republike Srpske - Foto: SRNA
Sjednica Vlade Republike SrpskeFoto: SRNA

 Ova sredstva namjenjena su za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 390 radnika iz 25 preduzeća koji su procesom stečaja preduzeća ostali bez zaposlenja ili su ispunili uslov za starosnu penziju. Fondu PIO Republike Srpske raspoređen je iznos od 1.382.370,18 KM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 242 radnika iz 20 preduzeća koji su se prijavili na Јavni poziv Fonda PIO RS do 31.12.2016. godine. Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske raspoređeno je 77.983,39 KM za uplatu doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti za radnike preduzeća u stečaju: A.D. Za proizvodnju i snabdjevanje parom i toplom vodom „Grijanje“ iz Broda, ЈP „Robne rezerve Republike Srpske“ A.D. iz Banjaluke, KP „Zelenilo i čistoća“ a.d. iz Šekovića, Fabrika šećera a.d. iz Bijeljine i ODP „ŠUMA-TEHNA“ iz Kozarske Dubice.

Od početka realizacije programa socijalnog zbrinjavanja  radnika koji su procesom privatizacije, stečaja i likvidacije preduzeća ostali bez posla (2004. godine) do 31.12.2016. godine zbrinuto je  ukupno 60.540 radnika iz  401 preduzeća. Za  realizaciju socijalnog programa ukupno je  utrošeno oko 175,7 miliona KM. Od ovog iznosa izvršena je uplata doprinosa  za penzijsko i invalidsko  osiguranje u iznosu oko 157miliona KM, dok su doprinosi za  nezaposlenost  uplaćeni u iznosu od oko 18,5 miliona KM, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Vlada Republike Srpske usvojila je Izvještaj o realizaciji Akcionog plana Republike Srpske za sprovođenje Reformske agende iz oktobra 2017. godine. Kako se navodi, od ukupno planiranih 78 mjera, Vlada Republike Srpske u potpunosti do 30.09.2017. godine realizovala 50 mjera, a u toku je realizacija 28 mjera.

Usvojena je i Informacija o pokretanju procedure za pristupanje programu Evropske unije „Pravosuđe 2014-2020“. Ministarstvo pravde Republike Srpske učestvovaće u ovom programu isključivo u skladu sa rješenjima sadržanim u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija koji je dogovoren 17. avgusta 2016. godine.

Vlada Republike Srpske usvojila je „Informaciju o izradi Strategije BiH za sprečavanje širenja oružja za masovno uništavanje 2018-2022. godine“ i Informaciju o zahtjevu Ministarstva  bezbjednosti o borbi protiv terorizma i prevencije nasilnog ekstremizma. Zaključeno je da Vlada Republike Srpske ne prihvata imenovanje koordinatora za prevenciju nasilnog ekstremizma bez saglasnosti relevantnih institucija Republike Srpske jer se koordinacija svih aktivnosti sprovodi kroz Nadzorno tijelo za implementaciju Strategije BiH, a kroz Tim za praćenje sprovođenja Akcionog plana Vlade Republike Srpske za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2016-2020 organizuju posebne edukacije zatvorskog osoblja kroz specijalizovane programe i podrške, među kojima je svakako i podrška za zatvorsko osoblje u Republici Srpskoj, odnosno BiH.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku kojom se odobrava finansiranje projekta „Izgradnja Trga Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu" čija procijenjena vrijednost, na osnovu Projektnog plana dostavljenog od opštine Istočno Novo Sarajevo, iznosi do 1. milkiona maraka KM i u cijelosti se finansira donatorskim sredstvima Vlade Republike Srbije.