latinica  ћирилица
09/11/2017 |  14:47 | Autor: RTRS

Porodice poginulih: Omogućiti Kojiću da traga za istinom o zločinima nad Srbima

Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica osudila je prijetnje smrću upućene direktoru Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Miloradu Kojiću, te zatražila od nadležnih da ga zaštite i omoguće mu da nastavi rad na utvrđivanju istine od zločinima nad Srbima.
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

Ova organizacija u saopštenju navodi da pruža podršku Kojiću i ocjenjuje da njegov dobar rad i rezultati ovog republičkog centra ne odgovaraju počiniocima zločina nad srpskim narodom i njihovim zaštitnicima i sljedbenicima.

"Niko nema pravo da prijeti i time pokušava da sakrije istinu i zločine koji su počinjeni, jer istina je samo jedna i od nje se ne može pobjeći", poručuju srpske porodice poginulih iz Srebrenice.

Ova organizacija traži da Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske preduzme sve da zaštiti Kojića i njegovu porodicu, da mu se omogući da nastavi rad, da se otkrije ko je uputio prijetnje i da se počinilac i eventualni nalogodavac sudski procesuiraju.

Porodice poginulih daju bezrezervnu podršku Kojiću i Centru na čijem je čelu, te izražavaju uvjerenje da će on i njegova porodica biti adekvatno zaštićeni, da ga prijetnje neće zaplašiti, da će nastavi da se bori i zastupa istinu i argumentovano je saopštava javnosti, te da će otvoriti još mnoge procese radi utvrđivanja istine o ratu u BiH i počinjenim zločinima nad pripadnicima srpskog naroda, bez čega BiH nema perspektivu.

U saopštenju se napominje da je jako bitno kada su prijetnje upućene, a to je nakon donošenja sramne oslobađajuće presude Naseru Oriću, poslije koje je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica podnio Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH prijave protiv 15 sudija i tužilaca koji su u ratu kao vojne sudije i tužioci takozvane Armije BiH osuđivali Srbe, neosnovano ih držeći u zatvorima i logorima.

Direktoru Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Miloradu Kojiću upućene su prijetnje smrću, o čemu je obaviješteno Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, saopšteno je iz Republičkog centra.

Izvor: SRNA