latinica  ћирилица
09/11/2017 |  10:22 | Autor: RTRS

Tramp i Kim koriste "strategiju ludaka"

Američki lider Donald Tramp i sjevernokorejski vođa Kim DŽong Un koriste "strategiju ludaka" kako bi pokrenuli međunarodnu zajednicu i dobili političke poene u svojim zemljama, tvrdi matematičar Petros Sekeris.

U analizi objavljenoj u "New scientist" Sekeris navodi da su prijetnje nuklearnim oružjem, koje razmjenjuju Trump i Kim, naizgled potpuno sulude, ali da, zapravo, imaju smisla kako na planu svjetske politike, tako i na onom unutrašnjem.

Kim DŽong Un je najavio testiranje nuklearne bombe u Tihom okeanu, a Tramp poručuje da će napasti i uništiti Sjevernu Koreju.

"Nameće se pitanje - da li su oni psihički zdravi, da li je u pitanju blefiranje ili stvarna opasnost?", navodi Sekeris.

Riječ je, ipak, o blefiranju, tvrdi matematičar i pojašnjava da je "teorija ludaka" grana primijenjene matematike koja izučava matematičke modele sukoba i saradnje u kojima uspjeh nekog racionalnog aktera u odlučivanju zavisi od odluka drugih racionalnih aktera.

Uglavnom se koristi u ekonomiji, politici, psihologiji, logici, kompjuterskoj nauci i biologiji.

Sekeris podsjeća da je takozvanu "strategiju ludaka" krajem šezdesetih godina prošlog vijeka u nadmetanju sa Sovjetskim Savezom koristio tadašnji američki lider Ričard Nikson.

Njegova administracija nastojala je da uvjeri lidere komunističkih zemalja da je Nikson iracionalan i nepredvidiv. Prema takvoj strategiji, komunistički čelnici bojali bi se provociranja Niksona i SAD, jer bi ih bilo strah od mogućih nepredvidivih odgovora.

Slično bi moglo da važi i danas u situaciji na relaciji SAD-Sjeverna Koreja, i to sa obje strane.

Za Trampa se uspjeh u suzbijanju sjevernokorejskih nuklearnih ambicija zasniva na stvaranju utiska da su prijetnje osvetom u slučaju neprihvatanja američkih uslova vjerodostojne.

Preventivan i ničim isprovociran napad konvencionalnim oružjem na sjevernokorejska nuklearna postrojenja otvara rizik eskalacije u nuklearni sukob, a prva žrtva bila bi američki saveznik Јužna Koreja.

"Strategija ludaka" je možda jedini način za Trampa da stvori utisak da su američki napadi ipak mogući i da na taj način pokrene međunarodnu zajednicu u traženju rješenja.

Isto važi za Sjevernu Koreju, koja je vrlo svjesna da bi pokretanje rata bilo samoubistvo. Obje strane to znaju, pa je logično zaključiti da je u pitanju blef.

Prema Sekerisu, oba lidera imaju još jače unutrašnje političke razloge za insistiranje na "ludačkoj retorici", jer im ona jača položaj kod kuće.

Ankete pokazuju da 79 odsto republikanaca podržava Trampov pristup Sjevernoj Koreji.

Kim DŽong Un, takođe, može da učvrsti svoj položaj tako što će tvrditi da se najmoćnija nacija svijeta prepala kada se suočila sa Pjongjangovim novim arsenalom oružja.

Zato izgleda da je "strategija ludaka" i za Trampa i za Kima - pobjednička opcija, kaže Sekeris.

Izvor: Srna