latinica  ћирилица
04/11/2017 |  16:51 ⇒ 05/11/2017 | 09:27 | Autor: RTRS

Šta donosi Zakon o zaštiti žrtava ratne torture? (VIDEO)

Do kraja godine u skupštinskoj proceduri trebalo bi da se nađe nacrt Zakona o zaštiti žrtava ratne torture Republike Srpske. Udruženje žena žrtava rata podržava donošenje ovog zakona, dok se oštro protivi usvajanju sličnog na nivou BiH, zaključak je predsjedništva Udruženja žena žrtava rata sa sjednice u Laktašima.
Žene žrtve rata - Foto: RTRS
Žene žrtve rataFoto: RTRS

Novim zakonom pravo će ostvariti više od 1.600 žena žrtava rata koliko ih je do sada evidentirao Republički centar za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske. Sličan zakon na nivou BiH predstavlja pokušaj prenosa nadležnosti.

- Zakon koji se donosi na nivou BiH ne interesuje ovo udruženje, nećemo tamo podnositi zahtjeve, niti nas interesuju njihove nadležnosti. Mi podržavamo usvajanje Zakona o zaštiti žrtava ratne torture u NSRS i veoma smo zadovoljni dosadašnjom procedurom Vlade Srpske vezanoj za ovo pitanje - rekla je predsjednica Udruženja, Božica Živković Rajilić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Milorad Kojić smatra da je pokušaj usvajanja zakona na nivou BiH usmjeren ka ekonomskom slabljenju Republike Srpske i legalizaciji aktivnosti sa lažnim potvrdama Instituta za nestale osobe BiH koje su do sada provođene u tom pravcu.

- Mimo svojih ovlaštenja i nadležnosti Institut je izdavao potvrde o nekim logorašima, a očigledno je da ta namjera traje već neko vrijeme i da su oni išli stepenicu po stepenicu- od toga da se neovlašteno izdaju uvjerenja do toga da se sada dođe u proceduru usvajanja ovog zakona - kaže Kojić.

Na sjednici u Laktašima predsjedništvo Udruženja žena žrtava rata usvojilo je smjernice za predstojeći sastanak sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom u Sarajevu.