latinica  ћирилица
18/10/2017 |  12:29 | Autor: RTRS

Radnici u Srpskoj raskidaju radni odnos radi odlaska u inostranstvo

Bez posla je u Srpskoj za devet mjeseci ove godine ostalo 18.370 radnika, a iako poslodavci prednjače u dijeljenju otkaza, ugovore o radu sve češće sporazumno raskidaju i radnici u potrazi za novim poslom, uglavnom u inostranstvu.

Statistika Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske pokazuje da je na osnovu sporazuma radni odnos prekinulo čak 5.163 zaposlenih, te dodatnih 1.648 putem izjava poslodavaca i radnika o raskidu radnog odnosa.

S druge strane, poslodavci u ovoj godini nisu produžili ugovor za 7.038 radnika koji su bili zaposleni na određeno vrijeme, 3.074 evidentirano je kao tehnološki višak, a otkaz su dobila 993 radnika. Na biroima u Srpskoj evidentirana su i 154 lica koja su ostala bez posla jer su im preduzeća završila u stečaju.

Poslodavci ističu da veliki broj radnika sporazumno napušta poslodavce koji ne ispunjavaju obaveze prema njima i prelaze kod onih koji poštuju radnička prava. U sindikatu kažu da već godinama upozoravaju na alarmantan podatak o rastu broja radnika koji se prijavljuju na biro na osnovu sporazumnog raskida radnog odnosa i izjava poslodavaca i radnika o raskidanju ugovora.

- Broj tih lica, pored onih koji su dobili otkaz zbog prestanka ugovora na određeno, neprestano raste. Poslodavci se služe raznim zloupotrebama prilikom zapošljavanja i na kraju ucjenjuju radnike sporazumnim raskidom ugovora. Raskidanjem ugovora na taj način oni izbjegavaju obaveze prema tom radniku, kao što je isplata otpremnina i otkazni rok, a zabranjuju i korišćenje godišnjeg odmora ako ga radnik već nije iskoristio. Pored toga, kada radniku na taj način prestane radni odnos, on za vrijeme nezaposlenosti nema pravo na naknadu putem Zavoda za zapošljavanje - naglašava stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS Božana Radošević.

Ekonomisti smatraju da je glavni razlog što radnici daju otkaz i sporazumno raskidaju ugovor o radu odlazak u inostranstvo.

- Nakon toga oni se prijavljuju na biro i imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu, dok uporedo sa tim odlaze i rade u inostranstvu. To se sve održava i na nedostatak radne snage na domaćem tržištu, posebno u građevinskom sektoru gdje majstori svih profila odlaze u inostranstvo, jer tamo vlada velika potražnja za njima - istakao je član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković.

Sve to, dodaje on, utiče na to da, iako imamo veliki broj nezaposlenih, domaća preduzeća ne mogu da nađu dovoljan broj radnika.

Izvor: Glas Srpske