latinica  ћирилица
11/10/2017 |  16:41 | Autor: RTRS

Rahoj: Katalonska vlada uništava sve što je postignuto u istoriji

Španski premijer Marijano Rahoj počeo je obraćalje članovima Nacionalnog kongresa povodom krize u Kataloniji.
Španija se neće raspasti, Katalonija uništava sve postignuto (Foto: https://rs.sputniknews.com) -
Španija se neće raspasti, Katalonija uništava sve postignuto (Foto: https://rs.sputniknews.com)

Rahoj kaže da je nanesena šteta mnogim Kataloncima, iako Katalonija nikada nije imala više autonomije.

“Ekstremizam uništava sve što je prethodno postignuto kroz istoriju“, rekao je Rahoj.

“Španija se neće raspasti. Svi smo obavezni da branimo legitimnost i demokratiju države“, napomenuo je on dodajući da je Španija ponosna na sve što je Katalonija postigla u istoriji.

16:29 ... Policija postupala po zakonu

- Nikome se ne sviđa ono što se desilo 1. oktobra, zbog smijurije i farse na račun policije i žandarmerije. Oni su održali referendum znajući da je neodrživ. Molim vas, gospodo, ne tražite druge krivce nego one koji to zaista jesu“, rekao je Rahoj.

On tvrdi da referendum nije bio akt demokratije, već da dovodi do prekida legitimiteta.

“Svi smo bili svjedoci prekida suživota. Vidjeli smo da neki gradonačelnici ne žele da se odvajaju. Vidjeli smo da su podaci zaštićeni zakonom izlazili u javnost. Velika preduzeća su se osjetila ucjenjenim od strane Vlade Katalonije“, rekao je Rahoj.

16:12 ... Referendum je nelegalan

“Mi kao predstavnici građana imamo ovlašćenja da kontrolišemno rad vlade. Ovih dana, nemir koji se dogodio u Kataloniji i štrjk i bježanje iz firmi nisu ništa drugo nego kršenje zakona. Ako to pređe u iskorišćavanje i zloupotrebu prava, onda dolazimo do nemira. Građani onda nisu zaštićeni zakonom i to nije demokratski.

Ovaj referendum je nelegalan, a statut Katalonije odbija takvu mogućnost“, rekao je Rahoj.

On je dodao da ovi događaji utiču na cijelo špansko društvo, koje je u nemirnom stanju.

“Branimo naše vrijednosti i suživot. Htjeli su da sprovedu nelegalni referendum kojim su hteli da odvoje katalonsko društvo“, rekao je Rahoj.

Premijer Španije je rekao da je namjera vlade u Madridu bila da se da veća ekonomska sloboda Kataloniji, uz dogovor o referendumu.

“Oduvijek sam bio spreman na dijalog sa katalonskom zajednicom ako oni to žele. Ako su htjeli, onda nije bilo potrebe da se sprovede referendum 2012, kao ni plebiscitalni izbori 2015. godine. Počeli su tada da se sklapaju savezi s drugim političkim snagama u Kataloniji“, rekao je Rahoj.

Rahoj kaže da su sprovedene odluke koje su protiv većine Katalonaca, kao nedemokratski korak. On je podsjetio na odluku Ustavnog suda koju je Katalonija odbila da poštuje, čime su odbijeni španski zakoni.

Predsjednik Vlade Španije rekao da je zakon za propivanje referenduma bio suspendovan u Kataloniji, a javnosti je saopšteno da su svi članovi Vlade Katalonije odbili odluke Ustavnog suda.

“Članovi izbornih odbora nisu bili zakonski izabrani. Gospodo, nema ovdje neutralnih predstavnika. Međutim, oni su promijenili pravila, pa su prvo rekli da možete da birate na koliko hoćete mjesta, a to je već protivzakonito“, rekao je Rahoj.

“Moramo da ispunjavamo prava svih građana, a to činimo kada štitimo opšta prava, i građana, ali i policije i žandarmerije“, rekao je Rahoj, a njegove riječi su ispraćene burnim aplauzom.

Izvor: Sputnjik