latinica  ћирилица
11/10/2017 |  16:13 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Јavni dug Srpske u 2016. niži nego 2015. godine

Ministarstvo finansija Republike Srpske najoštrije osuđuje zlonamjerno pisanje medija iz Federacije BiH koji žele predstaviti Republiku Srpsku kao prezaduženu, a u isto vrijeme pišu da Savjet ministara BiH smanjuje spoljni dug, umanjujući u tome ulogu Republike Srpske.
Ministarstvo finansija Republike Srpske - Foto: ilustracija
Ministarstvo finansija Republike SrpskeFoto: ilustracija

Stanje javnog duga Republike Srpske, koji obuhvata kreditna zaduženja, zaduženja nastala po osnovu emisija hartija od vrijednosti, te dug utvrđen Zakonom o unutrašnjem dugu (ratna šteta, stara devizna štednja, opšte obaveze) na dan 31.12.2016. godine iznosio je 4.346,87 miliona KM, što predstavlja 45,13% BDP-a, dok je u 2015. godini iznosio 46,7% BDP-a.

Pozitivna makroekonomska kretanja, indikatori i analize Ministarstva finansija Republike Srpske pokazuju da Republika Srpska odgovorno upravlja javnim finansijama i dugom. Sve dospjele obaveze Reublika Srpska uredno izmiruje, a zaduženost Republike Srpske je ispod gornje utvrđene granice od 60% (po Mastrihtu). Istovremeno, po stavovima Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke Republika Srpska se svrstava u srednje zadužene zemlje (od 48-80% BDP).

Neprihvatljivo je da pojedini mediji porede zaduženost entiteta, jer se podaci o stanju unutrašnjeg duga u Federaciji BiH zasnivaju se na verifikovanom, a u Republici Srpskoj na projektovanom nivou duga (maksimalni iznos duga u skladu sa Zakonom u unutrašnjem dugu Republike Srpske).

Objavljivanjem djelimične informacije onako kako im odgovara, mediji u FBiH vlastite probleme trpaju pod tepih, po ko zna koji put prebacujući odgovornost na Republiku Srpsku, saopšteno je iz ministarstva finansija Srpske.