latinica  ћирилица
11/10/2017 |  14:41 ⇒ 17:02 | Autor: RTRS

Golićeva u Trebinju

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je Vlada Srpske uložila gotovo 900.000 KM u rekonstrukciju Bolnice u Trebinju dodavši da su to prva ulaganja u obnovu ove zdravstvene ustanove u posljednjih više od pet decenija, od kada je počela sa radom.
Golić sa rukovodstvom grada Trebinja - Foto: SRNA
Golić sa rukovodstvom grada TrebinjaFoto: SRNA

Golićeva je tokom današnje posjete trebinjskoj Bolnici, čija je rekonstrukcija u toku, navela su ova ulaganja poklon Vlade Srpske gradu Trebinju. Ona je istakla da nakon rekonstrukcije krova i fasade i postavljanja novih otvora u prvoj fazi, slijedi druga faza koja podrazumijeva novi način grijanja ovog objekta.

"Druga faza je instalisanje toplotnih pumpi, potpuno drugi i znatno skuplji sistem grejanja, za koje je Ministarstvo uspjelo da obezbijedi 50 odsto bespovratnih sredstava, a ostatak novca izdvojiće grad Trebinje", navela je Golićeva.

Ona je istakla da je Ministarstvo iznijelo projekat energetske efikasnosti za cijelu BiH u ukupnom iznosu od 17,3 miliona dolara bespovratnih sredstava, ali pod uslovom da po pola iznosa ide u Republiku Srpsku i Federaciju BiH, odnosno da ne bude dosadašnji odnos 40 prema 60 u korist FBiH.

"Taj novac će se sa kofinansiranjem lokalnih zajednica i Vlade Republike Srpske trošiti isključivo za rekonstrukciju i energetsko opremanje svih javnih objekata, ne samo školskih i zdravstvenih", rekla je Golićeva.

Rekonstrukcija Bolnice Trebinje počela je 1. juna, a završetak radova planiran je u martu naredne godine, u koje će u okviru dvije faze biti uloženo ukupno 1.400.000 KM. Golićeva je prije posjete Bolnici razgovarala sa rukovodstvom Grada Trebinja, a prisustvovala je i potpisivanju ugovora za projekat "Rehabilitacija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Trebinju". Vrijednost ugovora je 1.665.773 evra, od čega je milion evra grant Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju /SIDA/, a ostatak su kreditna sredstva Evropske investicione banke.

Izvor: SRNA