latinica  ћирилица
11/10/2017 |  14:35 ⇒ 15:10 | Autor: RTRS

Košarac: Bošnjačka elita u sprezi sa pravosuđem BiH

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je nakon oslobađajuće presude ratnom komandantu muslimanskih jedinica u Srebrenici Naseru Oriću vidljivo da su pravosudne institucije na nivou BiH u sprezi sa bošnjačkim političkim elitama.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA


"Ovo je sramna odluka Suda BiH, koja je prije svega bila motivisana bošnjačkim potrebama da zaštite ona lica koja su počinila ratne zločine nad Srbima, s jedne strane, i da onemoguće da se dođe do konačne istine o događajima u i oko Srebrenice", rekao je Košarac novinarima, nakon sastanka sa šefom Kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske Perom Petrovićem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

On je ocijenio da je odluka Suda BiH zabrinjavajuća i nedopustiva, te da vrijeđa emocije i srpske interese. On smatra da je potpuno jasno da su bošnjačke komponente, bez obzira da li je riječ o njihovom anganžmanu u pravosudnim institucijama ili institucijama zajedničkog kapaciteta, potpuno mobilisane dešavanjima "jedne sramne politike ljudi koji dolaze iz Republike Srpske, a danas su vlast na nivou BiH".

Košarac je napomenuo da su predstavnici SDS-a, NDP-a i PDP-a svojim učešćem omogućili u Parlamentarnoj skupštini BiH da se usvoji informacija o radu Tužilaštva BiH, što je bilo potpuno nedopustivo u vrijeme kada je SNSD bio na vlasti.

Košarac je konstatovao da je neophodno okupiti se oko institucija Republike Srpske, podržati napore njenog predsjednika Milorada Dodika da se nađe adekvatan odgovor i da se ovakav odnos Suda i Tužilaštva zaustavi, jer škodi interesima Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

Nakon sastanka posvećenom stanju u pravosuđu BiH, Petrović je rekao da je vrlo značajno da predstavnici Srba u zakonodavnoj vlasti, na bilo kom da su nivou, treba da se sastaju i donesu zajednički stav povodom posljednih dešavanja.

"U Vijeću naroda Bošnjaci govore da su ugroženi u Republici Srpskoj, što nije tačno. Vidimo da su Srbi ti koji nemaju svoja prava u BiH", naglasio je on.

Petrović kaže da je odlukom Suda BiH degradiran cijeli srpski narod, ali i srpske žrtve u prethodnom ratu, što se ne smije dozvoliti. Petrović je najavio da će razgovarati i sa ostalim predstavnicima srpske zakonodavne vlasti na svim nivoima, nakon čega bi trebalo da organizuju zajednički sastanak i donesu zaključak u vezi sa posljednjim dešavanjima.

Izvor: SRNA