latinica  ћирилица
11/10/2017 |  14:35 | Autor: RTRS

Dačić: Povezivanje dijaloga sa drugim poglavljima usporava evrointegracije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da povezivanje procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine i otvaranje drugih pregovaračkih poglavlja može imati štetne i usporavajuće efekte po proces evropskih integracija Srbije.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

"Beskrajno insistiranje da se napredak u pregovaračkom procesu veže po svaku cijenu sa napretkom u dijalogu Beograd-Priština, ne samo da predstavlja nepotrebno birokratsko usporavanje, već je i politički štetno", rekao je Dačić.

On je, obraćajući se na godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova Višegradske grupe i regiona o temi "Ubrzavanje proširenja na zapadnom Balkanu", ukazao na to da samo kod pregovaračkog procesa Srbije postoji monitoring dijaloga Beograd-Priština kao kriterijum za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

"To je potpuna novina i jedinstvena u našem slučaju. Međutim, imperativ je da i države članice EU prihvate činjenicu da dijalog i napredak u dijalogu ne zavisi samo od spremnosti Beograda", naveo je Dačić.

On je dodao da uvođenje "treće strane" u ocjenu napretka evrointegracija Srbije komplikuje stvari i dovodi do usporavanja procesa pregovaranja, čak i u slučajevima kada za to nije odgovoran Beograd.

"Pitanje normalizacije odnosa na relaciji Beograd-Priština treba da bude isključivo u okviru Poglavlja 35, a ne da se pravi paralelizam između ovog i drugih poglavlja, niti da se ovo poglavlje predstavlja kao uslov svih drugih", istakao je Dačić.

On je ponovio da je Srbiji glavni spoljnopolitički i ekonomski prioritet punopravno članstvo u EU, te da tu nema nikakve dileme.

"Pokušaji da se naša spoljna politika predstavi kao sedenje na dve, tri ili ne znam koliko stolica - nije tačna. Vrlo jasno svim našim partnerima u svijetu kažemo kuda idemo", naglasio je Dačić.

Prema njegovim riječima, ne bi trebalo stalno ocjenjivati odnose Srbije sa istočnim partnerima, jer su oni tradicionalni, prijateljski i imaju snažan ekonomski segment.

Dačić je podsjetio da se već duže govori o zamoru od proširenja EU, prije svega, u državama koje su osnivači EU, ali je dodao da je ohrabrujuće istupanje predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Јunkera prije nekoliko nedjelja, kada je pozvao na kreiranje i primjenu strategije za uspješno pristupanje Srbije i Crne Gore u EU do 2025. godine, kao vodećih kandidata iz regiona.

"Mislimo da je ovo ostvariv cilj", kaže Dačić.

On je napomenuo da bi se otvorena bilateralna pitanja zemalja u regionu trebala rješavati isključivo u međusobnom političkom dijalogu, a ne da se koriste kao instrument za uslovljavanje i usporavanje procesa pregovora.

"Naravno, svjesni smo da se ovo čini isključivo zbog dnevnopolitičkih interesa, ali EU institucije i druge države članice moraju da pokažu političku volju i ukažu na neophodnost da se takva pitanja stave van procesa pristupnih pregovora", rekao je Dačić.

On je naglasio da je Srbija spremna da sa svima zajednički radi na rješavanju bilateralnih pitanja, ali da taj proces mora biti politički realan, oslobođen predrasuda, političkih uslovljavanja i stare političke frazeologije.

Izvor: SRNA