latinica  ћирилица
11/10/2017 |  14:16 | Autor: RTRS

Tajani: Beograd da bude jedna od sljedećih članica EU

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je danas da se "radi na tome da Srbija postane jedna od sljedećih članica EU".
Antonio Tajani (Foto: etf.europa.eu) -
Antonio Tajani (Foto: etf.europa.eu)

Poslije razgovora sa predsjednikom Vlade Srbije Anom Brnabić u Briselu, Tajani je za januar najavio svoju posjetu Srbiji, kao i sastanak srpskih i evropskih preduzeća s ciljem bolje ekonomske saradnje EU i Srbije.

On je naveo da su stabilnost i prosperite zapadnog Balkana zajednički ciljevi Evropskog parlamenta i zemalja regiona.

"Ne povezuje nas samo geografija, već i istorija, kultura i zajednički korijeni. EU je naša zajednička domovina. Јa sam uvjeren da će budućnost biti budućnost proširenja i properitetna budućnost unutar EU", rekao je Tajani.

On je ocijenio da Srbija dobro napreduje ka EU integracijama, te da očekuje nove pregovaračke pozicije do kraja godine, ali da su reformski napori na svim nivoima neophodni zbog dobrobiti naroda.

"Rješavanje pitanja u oblasti vladavine prava je od krucijalnog značaja sa fokusom na reformu pravosuđa po preporuci Evropske komisije i Rezolucije Evropskog parlamenta", dodao je Tajani.

On je pohvalio saradnju Srbije i EU u oblasti migracija i bezbjednosti, navodeći da je Srbija važan partner EU kada je riječ o zajedničkim izazovima migracija i bezbjednosti, te da je Brisel spreman da dalje jača tu saradnju.

Brnabićeva je rekla novinarima da je u razgovoru sa najvišim zvaničnicima EU vidjela da su napori Srbije poptuno prepoznati u Briselu i da se na Srbiju računa kao na iskrenog i odgovornog partnera u evropskim integracijama, te da je Srbija kandidat na koga se ozbiljno računa za novi talas proširenja.

Ona je potvrdila da će početkom naredne godine Tajani posjetiti Srbiju.

Brnabićeva je rekla da joj je bilo važno da njena prva zvanična posjeta bude Briselu, kako bi se dao signal koliko su Srbiji važne evropske integracije i da je to najveći prioritet u politici Beograda.

Brnabićeva je zahvalila na podršci Srbiji u evrointegracijama i ocijenila da će dolazak grupe investitora osnažiti ekonomske reforme u zemlji, prenijeli su beogradski mediji.

Ona je rekla da se nakon ekonomskog osnaživanja Srbija može posvetiti trećem stubu na kojem počiva njen evropski put, a to je reforma pravosuđa.

Brnabićeva je zahvalila i na podršci i razumijevanju koje je EU iskazala prema Srbiji tokom migrantske krize sa kojom je suočena od 2015. godine i dodala da Srbija ostaje privržena zajedničkoj bezbjednosnoj politici EU.

Izvor: SRNA