latinica  ћирилица
11/10/2017 |  12:36 | Autor: RTRS

Ustavni sud BiH razmatrao rješenja o pritvoru

Ustavni sud BiH odbacio je na današnjoj sjednici jedan broj apelacija koje su podnesene neblagovremeno ili nakon isteka roka za podnošenje apelacije ili preuranjeno, odnosno u slučajevima u kojima je utvrdio da apelanti u prethodnom postupku nisu iskoristili sve raspoložive pravne lijekove.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS


Ustavni sud BiH je donio, između ostalih, i 19 odluka u predmetima u kojima su apelacije bile podnesene protiv rješenja o pritvoru, odnosno mjerama zabrane, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Odlučujući o apelacijama u vezi sa Evropskom konvencijom za zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u odnosu na donošenje odluke u razumnom roku, o dopustivosti i meritumu, Ustavni sud je donio jedan broj odluka kojima je ustanovljena povreda prava apelanata na pravično suđenje, te odbio kao neosnovan jedan broj apelacija, kod kojih je zaključio da takve povrede nije bilo.

U slučajevima u kojima je Sud utvrdio da postoji povreda prava apelanata na pravično suđenje, nadležnim sudovima ili upravnim tijelima naloženo je da hitno okončaju postupke, te da u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke obavijeste Sud o mjerama koje su preduzete radi izvršenja odluka.

Izvor: SRNA