latinica  ћирилица
11/10/2017 |  11:37 ⇒ 13:19 | Autor: RTRS

U Madridu vanredna sjednica španske Vlade zbgog Katalonije (VIDEO)

U Madridu je u toku vanredna sjednica španske Vlade, na kojoj bi trebalo da bude zauzet konačni stav Madrida o proglašenju katalonske nezavisnosti.
Vlada Španije - Foto: RTRS
Vlada ŠpanijeFoto: RTRS

Premijer Marijano Rahoj, kako je predviđeno, danas bi trebalo da se obrati i španskom parlamentu. Iz Barselone, nakon sinoćnjeg potpisivanja i suspendovanja Deklaracije o nezavisnoti, pozivaju na dijalog.

Pudždemonovim govorom u parlamentu Katalonije niko nije zadovoljan. Ni oni koji se zalažu za nezavisnost, ni oni koji su za jedinstvenu Španiju. Odluka katalonskog predsjednika da nakon govora potpiše Deklaraciju o nezavisnosti, pa je potom suspenduje radi pregovora s vlastima u Madridu dodatno je razočarala Katalonce koji su ispred zgrade parlamenta čekali proglašenje nezavisnosti.

"Katalonska Vlada i ja predlažemo parlamentu da suspenduje stupanje na snagu Deklaracije o nezavisnosti kako bismo u narednim sedmicama mogli da započnemo dijalog bez kojeg nije moguće doći do rješenja. Treba nam deeskalacija situacije" rekao je katalonski predsjednik Karles Pudždemon.

Portparol katalonske Vlade Đordi Turulj od španskog premijera Marijana Rahoja zatražio je da odredi datum početka pregovora. Dodao je da bi primjena člana 155. španskog Ustava, prema kojem bi ovlašćenja katalonske Vlade preuzela centralna vlast u Madridum pokazala da španska Vlada nije spremna za razgovor. Iz Madrida poručuju da su potezi katalonskih lidera neodgovrni i da ne vode nikuda. 

"Nakon što je Kataloniju izložio najvećoj tenziji u istoriji, Karles Pudždemon je sada odveo Kataloniju i u najveću nesigurnost u istoriji. To je bio govor osobe koja ne zna gdje se nalazi, kuda ide ili gdje hoće da ide", smatra potpredsjednica španske Vlade Soraja Saens De Santamarija.

Evropa i danas poziva na dijalog. Šef njemačke diplomatije Zigmar Gabrijel rekao je da spor između španske vlade i lidera Katalonije može jedino da se riješi putem dijaloga. "Јednostrana deklaracija o nezavisnosti Katalonije bila bi neodgovorna", naveo je šef njemačke diplomatije.