latinica  ћирилица
11/10/2017 |  11:18 ⇒ 12:46 | Autor: RTRS

Šarović široke ruke za sajmove u FBiH, a za one u Srpskoj dao duplo manje

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović dodijelio je 385.000 KM za podršku sajamskim i drugim promotivnim manifestacijama, a podaci pokazuju da je posebno bio široke ruke prema Federaciji BiH i opštinama u kojima su načelnici njegove kolege iz SDS, piše Glas Srpske.
Mirko Šarović - Foto: SRNA
Mirko ŠarovićFoto: SRNA

Odluka o izboru sajamskih i drugih manifestacija i iznosa dodijeljenih grantova u svrhu promocije domaće proizvodnje u 2017. godini objavljena je u Službenom glasniku BiH, a njom je definisana raspodjela 385.000 KM.

Od tog iznosa u FBiH je otišlo oko 260.000 KM, a najveći pojedinačni iznos dodijeljen je organizatorima Međunarodnog sajma privrede u Mostaru - 100.000 KM.

Sajamu "Hercegovački plodovi Mediterana" u Stocu dato je 30.000 KM, organizatorima Generalnog sajma ZEPS u Zenici dodijeljeno je 25.000 KM, dok su po 20.000 KM dobili gradačački Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, tuzlanski Međunarodni sajam energetike i Udruženje Boms-ekspo iz Gračanice.

Za privredno-kulturnu manifestaciju "Dani jabuke" u Goraždu izdvojeno je 15.000 KM, a po 10.000 KM dodijeljeno je Privrednoj komori Unsko-sanskog kantona za Međunarodni ekološki sajam "Ekobis" i sarajevskom udruženju Dječiji i omladinski centar "Dio srca".

Ostatak je izdvojen za još tri manifestacije u FBiH, koje su pojedinačno dobile od 2.000 do 5.000 KM.

Za podršku sajamskim i drugim promotivnim manifestacijama u Republici Srpskoj iz kase tog ministarstva izdvojeno je 125.000 KM.

Petina novca otišla je u Bratunac, gdje je načelnik iz SDS-a, za Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma "Dani maline". Opština Lopare, gdje je načelnik iz SDS-a za "Dane dijaspore", Sajam rakije i domaćih proizvoda dobila je takođe 25.000 KM.

Preduzeće "Grad" iz Bijeljine dobilo je 15.000 KM za Međunarodni poljoprivredni sajam "Interagro".

Za razliku od opština, kojima rukovodi kadar SDS-a, lokalne zajednice, gdje je na vlasti SNSD dobile su manji iznos, tako da je opština Rogatica za Regionalnu poljoprivrednu izložbu dobila 25.000 KM, dok je opština Čelinac za regionalnu izložbu dobila 10.000 KM, a opština Vlasenica 5.000 KM za Sajam poljoprivrede i privrede.

Firmi "Sajam" iz Banjaluke za Јesenji sajam 2017. godine dodijeljeno je 10.000 KM, Opštoj poljoprivrednoj zadruzi "Tarevci" iz Modriče 5.000 KM za Međunarodni sajam ruralnog stočarstva, dok je Glas Srpske za jedini Međunarodni sajam knjige u Republici Srpskoj dobio 5.000 KM.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da ga ne iznenađuje način na koji je to ministarstvo dijelilo novac.

- Šarović i Savez za promjene su izbor stranaka iz FBiH i lični izbor Bakira Izetbegovića i iz mnogih primjera se vidi da to kompenzuju. Pokazao je da je ministar, koji ne uvažava interese Srpske, a i ova drastična podrška u korist FBiH govori u prilog tome - istakao je Košarac.

Košarac zaključuje, da je žalosno da Šarović pokazuje da više brine o FBiH, jer je sigurno da i u Srpskoj ima privrednih, uglednih i sajamskih i promotivnih manifestacija sa dugom tradicijom.

Izvor: SRNA