latinica  ћирилица
11/10/2017 |  11:08 ⇒ 13:12 | Autor: RTRS

U Mostaru počele 98. Šantićeve večeri poezije (VIDEO)

U Mostaru su počele 98. Šantićeve večeri poezije. Manifestacija koja se održava u znak sjećanja na jednog od najčitanijih i najcjenjenijih srpskih pjesnika trajaće sedam dana, a obuhvatiće književene večeri, pozorišne predstave i koncerte.
Šantićeve večeri - Foto: RTRS
Šantićeve večeriFoto: RTRS

Aleksa Šantić i njegovo djelo nesumnjivo su jedan od simbola Mostara, a poruke iz njegovog stvaralaštva aktuelne su i danas. Zato je koncept ovogodišnje manifestacije takav da obuhvata različite vidove umjetničkog izražavanja, ali i ujedinjuje niz pokrovitelja i različitih institucija i Mostara i cijele BiH. 

"Želimo da nastavimo Šantićeve poruke zajedništva. Svi su prepoznali značaj bez obzira na vjeru i naciju", istakao je predsjednik SPKD "Prosvjeta" u Mostaru Radivoje Krulj.

"Aleksa Šantić je obilježio ovaj grad", dodao je gradonačelnik Mostara Aleksa Šantić.

Na pjesnikovom grobu služen je pomen i upaljene svijeće. 

"Ovo je što možemo da uradimo, da se sjetimo Šantića, njegujemo kulturu sjećanja", izjavio je ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Dane Malešević.

Održano je književno veče Vladimira Pištala, koji je predstvio svoj novi roman o Ivi Andriću, "Sunce novog dana- pismo Andriću" 

"Šantića volim i njegov jezik, nigdje radije ne bih govorio o svojoj knjizi nego ovdje", naveo je književnik Vladimir Pištalo.

Sedmodnevnim programom "Šantićevih večeri poezije" planiran je, između ostalog, solistički koncert Јovana Kolundžije, veče laureata Šantićeve nagrade Pere Zupca, a večeras u Mostaru gostuje Narodno pozorište Republike Srpske s predstavom "Sinovi umiru prvi".