latinica  ћирилица
11/10/2017 |  10:30 ⇒ 10:43 | Autor: RTRS

Miličević: Ukinuti Oružane snage BiH

Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević izjavio je da se novac za izgradnju mreže autoputeva u Republici Srpskoj i BiH, umjesto dodatnog opterećenja ekonomije i građana povećanjem akciza na gorivo, može obezbijediti iz postojećih prihoda zajedničkih organa BiH - ukidanjem Oružanih snaga BiH koje nisu opravdale svrhu i postojanje.
Milan Miličević - Foto: RTRS
Milan MiličevićFoto: RTRS

Miličević je u saopštenju istakao da Oružane snage BiH koštaju godišnje 300 miliona KM ili trećinu budžeta zajedničkih institucija i imaju oko 10.000 profesionalnih vojnika i oko 1.000 civilnih službenika, za koje se svake godine zbog određene starosne dobi izdvajaju ogromna sredstva za otpremnine.

"S obzirom na perspektivu da sve zemlje regiona budu članice Evropske unije, a okruženi smo sa samo tri zemlje, svrsishodnost postojanja Oružanih snaga BiH nema perspektivu, pogotovo u ovom obimu", istakao je Miličević.

On smatra da bi korisnije bilo uvesti gardu pri Predsjedništvu BiH, koja bi imala ceremonijalnu i protokolarnu funkciju, a formirati specijalne vatrogasne jedinice za slučajeve elementarnih nepogoda i požara, posebno aktuelnih ove godine, gdje se Oružane snage BiH "nisu proslavile".

Miličević dodaje da bi status sadašnjih pripadnika Oružanih snaga bio riješen na osonovu postojećih otpremnina, kao i programa, podsticaja i sredstava za zapošljavanje.

On naglašava da bi ukidanjem Oružanih snaga imali na raspolaganju tri milijarde KM u roku 10 godina, a prodajom vojne imovine dodatna ogromna sredstva koja bi bila uložena u izgradnju mreže auto-puteva, što bi bilo više nego dovoljno da u sljedećih 10 godina zadovolji potrebe Republike Srpske i BiH, bez dizanja akciza i bez potrebe kreditnog zaduživanja i plaćanja ogromnih kamata.

"Iz realnih izvora finansirali bi se i auto-put Doboj-Brčko-Bijeljina, Sarajevo-Tuzla-Bijeljina, kao i Beograd-Sarajevo preko Užica, aktuelni pravac  5C, kao i autoput Banjaluka-Mlinište-Split, te Banjaluka-Prijedor-Novi Grad", rekao je Miličević.

On navodi da bi se ovim potezom riješila i aktuelna bolna pitanja vojne imovine, kao i pitanje vojne neutralnosti, te smatra da bi, umjesto deklaracije u Narodnoj skupštini Republike Srpske o tome, mnogo korisnija i sveobuhvatnija po interese Republike Srpske bila deklaracija o demilitarizaciji BiH.

"Bezbjednost BiH u svakom slučaju garantovana je budućim članstvom u EU, ali i današnjim prisustvom Unije u BiH. Ovakvo rješenje nije bez presedana u svjetskoj praksi, koje već imamo na primjeru Islanda i još nekolicine zemalja, a ovim potezom bi se i povećao stepen međunacionalnog povjerenja u BiH, sa svim njenim specifičnostima", zaključio je Miličević.

Izvor: SRNA