latinica  ћирилица
11/10/2017 |  09:12 ⇒ 09:30 | Autor: RTRS

Rasplet: Argentinu usrećio Mesi, a prvak Čile ostaje kući!

Sa još pet utakmica odigranih jutros rano, kompletirane su i kvalifikacije iz južnoameričke zone za Mundijal u Rusiji.
Fudbaleri Čilea (FOTO: goal.com) -
Fudbaleri Čilea (FOTO: goal.com)

Brazil, Urugvaj, Argentina i Kolumbija obezbijedili su direktan plasman na Mundijal, dok će Peru šansu potražiti u baražu. Prije ovog posljednjeg kola, samo je Brazil imao vizu za Rusiju kao prvoplasirana ekipa, dok su tri selekcije sa začelja (Ekvador, Bolivija i Venecuela) ostale bez šanse za plasman.

To znači da je šest ekipa, od drugog do sedmog mjesta moglo ili da prođe dalje ili da ispadne. A, to je i ono što ovu fudbal u Јužnoj Americi i čini tako uzbudljivim. Najzanimljivije je bilo u Kitu (Ekvador). Tamo je Argentina gostovala na 2.850 metara nadmorske visine i igrali su za biti ili ne biti! Loše po njih su i počeli meč, jer je domaća selekcija već u prvom  minutu povela golom Ibare, pa su mnogi, a pogotovo navijači širom Argentine već vidjeli kraj najgoreg scenarija - Mundijal bez plavo-bijelih. 

Ali, ako u ekipi imate Lionela Mesija, to je kao kec u rukavu! Sjajni fudbaler Barselone postigao je dva gola za potpuni preokret, u 12. i 20. minuti i milioni širom njegove rodne zemlje su odahnuli. Svoju majstoriju potvrdio je u 62. minuti i tako kompletirao het-trik. Ovo je bila prva pobjeda Argentine u Ekvadoru poslije 16 godina.

Slična situacija je bila i s Urugvajem koji je, osim Brazila, bili najsigurniji putnik na Mundijal. Kući su čekali  Boliviju, ali gosti su poveli autogolom Silve i zaledili gledaoce u Montevideu. Klasa i kvalitet ipak su došli do izražaja, pa je Urugvaj u samo tri minuta preko Kaseresa i Kavanija preokrenuo rezultat i utakmicu odveo u miran finiš. Treba spomenuti i da je obje asistencije upisao Silva koje se tako odužio zbog autogola. U nastavku meča, Suarez je postigao dva gola (60. i 76. minutu), a izgleda da je ovo bila i noć autogolova jer je Godin postigao drugi autogol i postavio konačnih 4:2 za Urugvaj koji je proslavio plasman na Mundijal. 

Brazil je na svom terenu uvjerljivo savladao Čile, aktuelnog šampiona Јužne Amerike, sa 3:0. Nakon slabog prvog poluvremena, u drugom dijelu Brazil je pokazao pravo lice. Poveli su golom Paulinja u 55. minuti da bi samo dva minuta kasnije prednost povećao Gabrijel Žesus koji je postavio i konačnih 3:0. S obzirom na ostale rezultate, ovaj poraz za Čile značio je i oproštaj od nade za put prema Rusiji što je veliki šok za navijače. 

Peru i Kolumbija odigrali su neriješeno - 1:1, što je po raspletu situacije odgovaralo objema ekipama. Gosti su poveli golom Rodrigeza u 56. minuti, a domaći izjednačili oigotkom Gerera u 76. minutu. Remi je Kolumbiji donio četvrto mjesto i direktan plasman, a Peruu peto mjesto i baraž.

U posljednjem susretu sastali su se Paragvaj i Vencuela. Paragvaj je bio jedna od ekipa koja je imala priliku za plasman na Mundijal, ali posljednjeplasirana Venecuela priredila im je neugodno iznađenje preko Erere u 84. minuti i ostavila ih bez nade.

Izvor: Agencije