latinica  ћирилица
25/09/2017 |  09:21 | Autor: RTRS

Građani tužili BiH čak 564 puta

Nezadovoljni odlukama domaćih sudova, građani BiH su u prvom polugodištu ove godine pred Evropskim sudom za ljudska prava tužili BiH čak 564 puta, a odštetni zahtjevi o kojima odlučuju sudije iznose ukupno 3,12 miliona KM, prenosi "Glas Srpske" iz izvještaja o radu agenta Savjeta ministara pred ovim sudom.
Tužba - Foto: RTRS
TužbaFoto: RTRS

BiH je najčešće tužena zbog neizvršenja pravosnažnih presuda domaćih sudova, što povlači pitanje zaštite prava na pravično suđenje i zaštitu privatne imovine.

U radu agenta na kraju juna ove godine bilo je 126 predmeta, a najteži je onaj u kojem preduzeće "Panorama", odnosno Đuro Miličić traži odštetu od dva miliona KM zbog neizvršavanja pravosnažnih presuda domaćih sudova.

Evropski sud za ljudska prava od 1.063 predmeta koji su riješeni za prvih šest mjeseci ove godine, samo u jednom slučaju donio je presudu, dok su ostali proglašeni neprihvatljivim ili su brisani.

"Među aplikacijama koje su ponovljene najveći dio ih se odnosi na pitanja izmirenja pravosnažnih sudskih presuda kojima je dosuđena ratna šteta u Republici Srpskoj. S obzirom na to da su vlasti u Srpskoj skratile rok isplate ratne štete sa 20 na 13 godina, zaključeno je da su preduzete adekvatne mjere i uspješno implementirane obaveze iz ranijih presuda", navedeno je u izvještaju agenta.

Agent BiH pred Evropskim sudom Belma Skalonjić kaže da je BiH uspješno izvršila ukupno 22 presude ovog suda i 23 odluke o prijateljskim nagodbama i unilateralnim deklaracijama.

Ona je navela da su na osnovu izvršenih presuda nadležne vlasti u BiH isplatile oko 2,46 miliona KM, a na osnovu prijateljskih nagodbi i unilateralnih deklaracija oko 25 miliona KM

Izvor: Srna