latinica  ћирилица
17/09/2017 |  19:25 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Porodica Škorić se oporavlja od posljedica katastrofalnog požara (VIDEO)

Dva mjeseca nakon katastrofalnog požara, porodica Škorić iz ljubinjskog sela Bančići, uspjela je da obezbijedi neophodni građevinski materijal za uništenu štalu. U vatri je, četrnaestog jula, nestala sva stočna hrana i dio stoke. Kažu da se oporavljaju zahvaljujući solidarnosti pojedinaca i institucija.
Porodica Škorić - Foto: RTRS
Porodica ŠkorićFoto: RTRS

Na dan kada je vatra, za nekoliko minuta, odnijela mukom stečenu imovinu, podsjećaju nagorjeli zidovi i garež. Kiša je, priča Milica, saprala pepeo, ali ne može tugu.

- Kad pogledate šta je bilo, a šta je sada, uhvati vas tuga, ali Bože moj, obnoviće se - kaže Milica.

Prvi korak je postavljanje krova na štali, da stoka ne boravi na otvorenom. Bez pomoći Opštine Ljubinje, Ministarstva poljoprivrede i humanih pojedinaca, ne bi mogli kupiti neophodni građevinski materijal. 

-  Štalu ćemo obnoviti, materijal je pripremljen, biće jako teško sa uz naš trud i uz pomoć dobrih ljudi sve se može - kaže Milan Škorić.

Od nagorjelog krovnog lima moraće podići nadstrešnicu. Kupili su i manji dio potrebnog sijena. Ako preostane novca od obnove štale, moraće kupiti još, s obzirom na to da su svi pašnjaci izgorjeli.

Milan kaže da će za potpunu obnovu trebati mnogo snage, vremena i sredstava.

- Ni u kom slučaju ne odustajemo od ovoga, odlučili smo se za taj potez, vratili smo se na selo i ostaćemo ovdje - odlučan je ovaj vrijedni domaćin.

Opštine Ljubinje je uplatitli 5.000 KM, kaže načelnik Čedomir Ćuk, i dodaje da i postoji mogućnost dalje saradnje i drugih vidova pomoći.

Škorići na sve teškoće zaborave uz rad, slogu i dječije osmijehe.

- Živim u uslovima u kojima je živjela moja svekrva, ali ja sam odlučila tako, jer volim život na selu, volim životinje i prirodu, a i kako kažu "sa dobrim drugom, pod zelenim dubom", pa tako i ja - priča Milica.

Milan i Milica su među rijetkim mladim porodicama, koje su se vratile stočarstvu. Predstojeća zima, priznaju, biće im težak ispit.