latinica  ћирилица
17/09/2017 |  19:00 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Krsna slava fočanske Bogoslovije (VIDEO)

Školsku slavu svečano su proslavili đaci i profesori Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči - jedne od osam bogoslovskih škola Srpske pravoslavne crkve.
Slava Bogoslovije u Foči - Foto: RTRS
Slava Bogoslovije u FočiFoto: RTRS

Sa vjernim narodom i gostima, Svetog Petra Dabrobosanskog proslavilo je i 80 đaka fočanske bogoslovije. Sabrani iz svih krajeva svijeta ističu da ih je prema bogoslovlju vodila hrišćanska ljubav uz koju su odrastali.

Proslavi školske slave prisustvovao je i Dejvid Betgejt, fotoreporter Njujork tajmsa, Gardijana i Nacionalne geografije koji istražuje bogato pravoslavno nasljeđe.

- Zadivljen sam onim što sam ovdje vidio. Poseban je osjećaj prisustvovati liturgiji koja veličanstveno oslikava pravoslavlje - kaže Betgejt.

Sveti Petar Dabrobosanski bio je i profesor Sarajevske bogoslovije, pod čijim staranjem se i razvijala do početka Drugog svjetskog rata, kada je mučenički stradao.

- Velika nam je radost slaviti našeg zaštitnika. Uvijek imamo želju da saberemo što više ljudi i da zajedno osjetimo radost, jer kada se radost dijeli sa drugim ona se i umnožava - kaže arhimandrit Lazar, rektor Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči.

Fočanska bogoslovija nasljednica je Sarajevske bogoslovije koja se smatra i prvom visokom školom u BiH, čiji datum osnivanja je ugraviran i na grb Univerziteta u Istočnom Sarajevu.