latinica  ћирилица
17/09/2017 |  15:46 ⇒ 15:49 | Autor: RTRS

Kuvajt dao ambasadoru Sjeverne Koreje mjesec dana da ode

Kuvajt je dao mjesec dana ambasadoru Sjeverne Koreje da napusti tu zemlju i odlučio da snizi diplomatski nivo svog prisustva u Pjongjangu.

I diplomatsko prisustvo Sjeverne Koreje u Kuvajtu biće sniženo na nivo otpravnika poslova i troje diplomata, rekao je neimenovani izvor.

Mjere koje Kuvajt sprovodi, donijete su nakon manje od dvije sedmice od posjete kuvajtskog emira Šeika Sabaha al Ahmada Al Sabaha Vašingtonu, navela je francuska novinska agencija.

Odluka je donijeta nakon što je Kuvajt prethodnih nedjelja davao kontradiktorne izjave o svojim odnosima sa Sjevernom Korejom, a SAD i azijske zemlje su pojačale pritisak sa svoje saveznike da prekinu odnose sa Pjongjangom poslije nuklearne probe i lansiranja balističkih raketa preko Јapana.

Kao odgovor na pritisak, Kuvajt će protjerati ambasadora So Čang Sika i još četvoricu diplomata. Poslije toga, još četvorica diplomata će ostati u ambasadi koja je odbila da da komentar. Ni kuvajtsko ministarstvo informisanja nije davalo izjave.

Kuvajtski emir Sabah al-Ahmad al-Sabah je ranije ovog mjeseca bio u posjeti Vašingtonu gdje se sastao sa predsjednikom Donaldom Trampom. U saopštenju je američka ambasada u Kuvajtu tu zemlju nazvala "ključnim regionalnim partnerom po pitanju Sjeverne Koreje i mnogim drugim pitanjima".

Ambasada u Kuvajtu je jedino sjevernokorejsko diplomatsko predstavništvo u Zalivu, a hiljade Sjevernokorejaca radi u Kuvajtu, Omanu, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Vlasti tvrde da, iako je Kuvajt malo tržište u odnosu na Rusiju i Kinu, količina novca koju sjevernokorejski radnici u zemljama Zaliva šalju u domovinu pomaže vladi u Pjongjangu da zaobiđe međunarodne sankcije.

U izvještaju UN iz 2015. se navodi da je više od 50.000 Sjevernokorejaca koji rade u inostranstvu zarađivalo između 1,2 i 2,3 milijarde dolara godišnje.

Trenutna kriza oko Sjeverne Koreje je teška za Kuvajt, koji je pouzdani američki saveznik od Prvog zalivskog rata 1991., kada su SAD i saveznici okončali iračku okupaciju te zemlje. U Kuvajtu se trenutno nalazi oko 13.500 američkih vojnika.