latinica  ћирилица
17/09/2017 |  15:04 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Istočno Sarajevo proslavilo krsnu slavu (VIDEO)

Grad Istočno Sarajevo proslavio je krsnu slavu Svetog svešteno-mučenika Petra Daborobosanskog. Sveta arhijerejska liturgija služena je u Hramu posvećenom ovom svetitelju u Vojkovićima, u opštini Istočna Ilidža.
Istočno Sarajevo-slava - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo-slavaFoto: SRNA

Istočno Sarajevo je mjesto rođenja Srpske, nastajalo je i gradilo se uporedo sa njom. Odbranjeno je krvlju boraca koji su život dali za svoju otadžbinu i za svoj grad, poručeno je sa slave grada. Svima koji danas žive u njemu, podsjetnik i ponos treba da im budu Mali Zejtinlik i Romanijska Lazarica.

- Vrlo često kažemo da je grad Istočno Sarajevo rodno mjesto Republike Srpske, jer na drugim mjestima smo mogli izgubiti poneku bitku u proteklom ratu, ali ovdje nismo smjeli, jer bi gubitak jedne bitke bio ogroman rizik po kompletnu Republiku Srpsku. Zamislite šta bi bilo da su snage Prvog korpsusa tzv. Armije BiH, koji je brojao 70.000, ovladali platoom Romanije - naglasio je Savčić.

Dvije decenije nakon toga Istočno Sarajevo je grad koji je najpoželjnije mjesto za življenje od Trebinja do Bijeljine, a dokaz za to je i sve veći priliv stanovništva iz godine u godinu. Grad mladih, sporta, turizma i kulture ima perspektivu i za ulaganja jer se i privrednici odlučuju da ulažu u ovu sredinu.

Gradonačelnik Nenad Vuković rekao je da je grad očuvao stabilnost u finansijskom, političkom, organizacionom i svakom drugom smislu, te najavio da će se i u budućnosti raditi na njegovom razvoju i stvaranju boljih uslova za život građana.

Mitropolita daborobosanskog Petra 12. maja 1941. uhapsila je ustaška policija, bio je zatočen u zatvoru Beledija, a 15. maja otpremljen je u zagrebački ustaški logor Kerestinec, gdje je obrijan i oduzeta su mu sva episkopska obilježja.

Prema jednoj verziji, Sveti Petar Dabrobosanski ubijen je u Јasenovcu, gdje je bačen u užarenu peć za pečenje cigle, a prema drugoj odveden je u Gospić, a onda je sa još 55 pravoslavnih sveštenika bačen u jamu Јadovno na Velebitu. Sveti arhijerejski sabor 1998. godine proglasio je mitropolita dabrobosanskog Petra za sveštenomučenika.