latinica  ћирилица
17/09/2017 |  13:10 ⇒ 17:11 | Autor: RTRS

Zvaničnici Srpske čestitali ustoličenje episkopu Fotiju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku Njegovom preosveštenstvu episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju povodom ustoličenja u tron episkopa zvorničko-tuzlanskog.
Palata Republike -
Palata Republike

"Upućujem Vam najiskrenije čestitke povodom ustoličenja u tron episkopa zvorničko-tuzlanskog i najbolje želje za obavljanje ove uzvišene i časne dužnosti u službi naše Crkve i vjernog pravoslavnog naroda", navodi se u čestitki.

Dodik je istakao da, obavljanje dužnosti episkopa u vrijeme kada je potrebno raditi na obnovi duhovnosti, jačanju sloge i jedinstva među narodom, nosi veliku odgovornost koja traži izobilje snage, znanja i mudrosti, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

"Uvjeren sam da ćete na čelu Eparhije zvorničko-tuzlanske, uz Božiju pomoć i blagoslov, biti svetionik i istinski oslonac vjernom narodu ovog kraja na putu mira, ljubavi i uzajamnog poštovanja", navodi se u čestitki predsjednika Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je danas čestitku episkopu Fotiju povodom ustoličenja na mjesto episkopa zvorničko-tuzlanskog, uz želju da nastavi njegovanje istinskih vrijednosti hrišćanstva i pravoslavlja.
Cvijanovićeva je izrazila uvjerenje da će episkop Fotije dostojno, na radost i dobrobit vjernog naroda, obavljati ovu uzvišenu dužnost i biti snažna podrška i oslonac u duhovnom i svakom drugom napredovanju, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

"Vaše preosveštenstvo, u ime Vlade Republike Srpske i u svoje ime, upućujem Vam najiskrenije čestitke povodom ustoličenja na mjesto episkopa zvorničko-tuzlanskog", navodi se u čestitki.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović uputio je čestitku Njegovom preosveštenstvu Fotiju povodom ustoličenja na tron episkopa Eparhije zvorničko-tuzlanske.
"U ime Narodne skupštine Republike Srpske i svoje ime upućujem Vam najiskrenije čestitke povodom ustoličenja na tron episkopa Eparhije zvorničko-tuzlanske", naveo je Čubrilović u čestitki.

Čubrilović je naglasio da je dolazak episkopa Fotija na čelo Eparhije zvorničko-tuzlanske veliki događaj za Republiku Srpsku i vjerujući pravoslavni narod, te da je molitveno ustoličenje episkopa čin sabornosti i okupljanja radi jačanja vjere i očuvanja identiteta, uz širenje ljubavi i mira.

"Želimo Vam uspješno pastirsko vođenje Eparhije zvorničko-tuzlanske, uz pomoć Božju i na korist Crkve i vjerujućeg naroda. Vjerujemo da ćete i u novoj eparhiji, vjerno i s ljubavlju, služiti našem narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi kao što ste to činili i u Eparhiji dalmatinskoj", dodao je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine izrazio je uvjerenje da će episkop Fotije s velikom pravoslavnom ljubavlju, uz Božju pomoć i blagoslov, nastaviti da bude istinski duhovni vođa našeg naroda, saopšteno je iz Kabineta predsjednika parlamenta Srpske.

"Želimo Vam uspjeh na jačanju duhovne i moralne snage pravoslavlja i očuvanja tradicije i identiteta srpskog naroda", naveo je Čubrilović.

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije danas je svečano ustoličen u Sabornom hramu Presvete Bogorodice u Bijeljini.