latinica  ћирилица
17/09/2017 |  12:30 ⇒ 12:47 | Autor: RTRS

Mektić apsolutni rekorder - za devet mjeseci imao oko 20 obraćanja javnosti

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, apsolutni je rekorder, ne samo u BiH nego i u regionu, kada su u pitanju konferencije za medije i obraćanja javnosti.

U posljednjih godinu dana održao ih je skoro 30, a u prvih devet mjeseci ove godine čak 20! S druge strane, za isti period ove godine ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, jedan od najuspješnijih i sigurno najaktivnijih u Savjetu ministara BiH, održao je svega tri samostalne konferencije za medije.

Samo Tužilaštvo

Mektićeve pres konferencije često imaju i obrise stend-ap komedije, s komentarima na sve i svašta. Posebno se pamti njegov istup od prije dvije godine kada je na presu izvrijeđao novinare RTRS-a nazvavši novinarku Biljanu Knežević "silikonjarom" te ustvrdivši kako ovom javnom servisu "nedostaju jedino crvena pozadina i svjetla bordela". No, vratimo se ovoj godini. Јanuar 2017. Mektić je započeo s konferencijom o bezbjednosnoj situaciji u BiH, trendu zaustavljana odlazaka na strana ratišta, zatim izjavama DŽevada Galijevića...

U februaru je održao dvije konferencije za medije te govorio o tada aktuelnom referendumu o danu Republike Srpske, radu Tužilaštva BiH, Goranu Salihoviću...

Mart je bio rezerviran opet za dvije konferencije, o sastanku Milorada Dodika i Aleksandra Vučića u Beogradu, legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, napadu na državnog poslanika Stašu Košarca... Na aprilskim presicama Mektić je govorio o (ne)radu Savjeta ministara BiH, aferi "Službeni auto", ponovo o Dodiku i Galijaševiću, izjavama predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Staše Košarca i mnogih drugih. Mektić je i maj iskoristio da održi dvije konferencije u razmaku od svega nekoliko dana, a govorio je ponovo o Tužilaštvu BiH, šumskim krađama, zajedničkoj vježbi NATO-a i Oružanih snaga BiH...

Јuli najsiromašniji...

U junu je Mektić, takođe, održao dvije pres konferencije, a u izjavama se najprije osvrnuo na tada najavljene proteste radnika, zatim na Dodika i aferu "200.000 evra", ali i koncertu Tompsona u Mostaru. U julu je i Mektić malo predahnuo zbog godišnjih odmora, a vjerovatno i nesnosnih vrućina koje su tada vladale u BiH.

Održao je samo jednu konferenciju te govorio o dva spriječena teroristička napada u BiH. Sve je nadoknadio u avgustu, kada je održao čak šest konferencija za medije, 15., 18., 21., 23., 29. i 30. avgusta! Teme su bile Tužilaštvo BiH, VSTV, terorizam, požari, odlasci bh. policajaca na hadž...

Šta je sve govorio

- "Ako Hrvatska predstavlja EU, dabogda ja nikad ne otišao u nju"

- "Neće, DŽevade, biti rata"

- "Evo, Goran Salihović je imao sve devetke i desetke na fakultetu. Došao u Tužilaštvo i prvi dan odmah korupcija"

- "Nećeš ići, Milorade, sa liste dok je tvog dugog života koji ti želim"

- "Evo žene koja je na poziciji visokoj i 10 minuta u onoj emisiji mlatila mojom diplomom"

- Govoreći o Košarcu: "Nema potrebe, ne vidim ga od govornice"

- "Ko su selefije da mi njima dostavljamo dokaze o njihovoj radikalizaciji? Oni ne mogu klanjati na parkingu"

- "Imamo sudije u bjekstvu, tužioce u pritvoru, kriminalce na slobodi"

Izjave neprimjerene vremenu i prostoru

Semina Hadžović-Ajvaz, stručnjak za političku komunikaciju, šefica katedre za komunikologiju Univerziteta "DŽemal Bijedić" u Mostaru i direktorica Agencije za političko komuniciranje "Polis", ističe da se konferencije za medije u pravilu organiziraju onda kada je neka vijest od javnog značaja i kada što veći broj ljudi treba biti upoznat s najnovijim informacijama ili u vanrednim situacijama koje zahtijevaju urgentno informiranje javnosti.

- Analizirajući javne nastupe ministra Mektića, može se zaključiti da su pres-konferencije najčešće burne, obiluju izjavama neprimjerenim vremenu i prostoru, vokabular je neprilagođen javnom komuniciranju, često viče, koristi fraze kao što su "hajka", "žestoko", "uvalili", "faca", te ne oslovljava svoje kolege titulama, nego imenima kao što su Tadićka, Јukićka i slično. Takođe, zna se dešavati da na pres-konferencijama čita "izvjesne" poruke i zdravstvene nalaze saradnika VSTV-a.

Same konferencije ponekad obuhvataju i više tema, što nije školski i po pravilu, jer dolazi do konfuzije i teško je prepoznati ključne poruke, te je uočljivo da često iznosi lične stavove i mišljenja.

Uzimajući u obzir činjenicu da je čak dvadeset puta u posljednjih devet mjeseci organizovao konferenciju za medije, slobodno možemo zaključiti da su neke od njih bile bespotrebne i da podsjećaju na predizborne aktivnosti – ocjenjuje Hadžović-Ajvaz.

Izvor: Avaz