latinica  ћирилица
16/09/2017 |  19:28 ⇒ 17/09/2017 | 11:37 | Autor: RTRS

Zapadni centri žele preko opozicije u Srpskoj da izazovu nerede (VIDEO)

Pokušaj opozicionih poslanika u Narodnoj skupštini da blokiraju rad ove institucije, i danas izaziva reagovanja.
Poslanici opozicije blokirali rad Parlamenta Srpske (Foto:Ljubomir Tešinić/RTRS) -
Poslanici opozicije blokirali rad Parlamenta Srpske (Foto:Ljubomir Tešinić/RTRS)

Predsjednik Milorad Dodik, poručio je da ni do kakve blokade rada parlamenta nije došlo, što dokazuje osam legalno i legitimno usvojenih zakona. Opozicioni lideri najavljuju nastavak borbe i podnošenje apelacije Ustavnom sudu Srpske kojom traže osporavanje svih odluka sa prethodnog zasjedanja Parlamenta.

Zapadni centri žele da, preko opozicije u Republici Srpskoj, izazovu velike nerede prije izbora naredne godine – poruka je ovo predsjednika Srpske, Milorada Dodika. U izjavi za “Sputnjik“, Dodik je poručio da je cilj “makedonskog scenarija“ za Republiku Srpsku njena destabilizacija, što se vidi na primjeru nereda u Parlamentu. Rad Narodne skupštine, kaže Dodik, nije blokiran jer je sjednica nastavljena u drugoj sali.

- Ono što je vijest iz Banjaluke jeste da nije blokirana Narodna skupština. Blokiran je jedan sto u Narodnoj skupštini, a ona je radila i u svom zasjedanju donijela osam zakona i 16 tačaka i završila bez ikakvog problema. Sve legitimno i legalno, kaže Dodik.

Dragan Čavić, lider NDP-a, kaže – politička borba se nastavlja. Ministru unutrašnjih poslova Srpske, Draganu Lukaču, uputio je pismo, a sa skupštinske govornice poručio da je resorni ministar MUP stavio u funkciji jedne političke stranke i njenih ciljeva te da što prije treba podnijeti neopozivu ostavku ili biti razriješen te dužnosti.

- Koristićemo sva raspoložiova sredstva izuzev sile, uništavanja, bilo kakve destrukcije ovdje u klupama Narodne skupštine Republike Srpske, sviđalo se to njima ili ne. Kako god to nazivali, neće raditi nezakonito i neustavno, i tačka, kaže Čavić.

Opozicija u Narodnoj skupštini trebalo bi da se bori argumentima i novim zakonskim prijedlozima, a ne zabranom rada kao što su to učinili Vukota Govedarica i Dragan Čavić – stav je nekadašnjeg NDP-ovca Slobodana Šarabe, a sada predstavnika novoosnovane partije “Snaga Hercegovine.“

Onog trenutka kada politička pamet iz glave siđe u mišiće, i kada opozicija nije alternativa nego ulica, za mene je to potpuno pogrešno, kaže Šaraba.

Bilo pogrešno ili ne, opozicija najavljuje i podnošenje apelacije Ustavnom sudu Republike Srpske sa zahtjevom za osporavanje svih donesenih odluka na posljednjem zasjedanju Skupštine. Predsjednik PDP, Branislav Borenović, smatra da Ustavni sud treba da zauzme stav po ovim pitanjima.

- Mislim da je što prije važno da te odluke budu stavljene van snage. Tek onda se može govoriti o vraćanju dostojanstva i bilo kakvog digniteta Parlamentu Srpske, ističe Borenović.

Teoriju da zapadni centri preko određenih ljudi sa domaće političke scene žele oslabiti, a potom i uništiti institucije Republike Srpske zastupa i profesor istorije sa njemačkog univerziteta u Regenzburgu, Dario Vidojković. U prilog tome, kaže, ide i niz napada na institucije Srpske, poput promjene grba, zastave i pokušaj ukidanja Dana Republike.

- Poslednji događaji u Republici Srpskoj podsećaju na pokušaj državnog udara, jer šta je to drugo ako neko pokušava da blokira rad Narodne skupštine, poručuje Vidojković

Zaključak struke je da je pokušaj blokade najvišeg demokratskog republičkog tijela, nije ništa drugo nego udar na Republiku Srpsku.