latinica  ћирилица
16/09/2017 |  19:04 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

Kod Foče završena trasa puta desnom obalom Tare (VIDEO)

Dugopriželjkivani put na desnoj obali Tare je izgrađen – rafteri, turisti i mještani u pograničnom dijelu Srpske više neće morati preko susjedne Crne Gore da dolaze do svojih imanja, ali i do jedne od najatraktivnijih rijeka u svijetu.
Nova trasa - Foto: RTRS
Nova trasaFoto: RTRS

Zahvaljujući novoizgrađenom putu sedamdesetsedmogodišnjem Gligoru Topaloviću iz sela Koljeno za putovanje do Foče sada će trebati sat vremena. Nekad je preko Meštrevca trebalo tri puta više. Zbog ostvarenja želje jedan je od rijetkih koji nije tražio nikakvu naknadu za to da preko njegove zemlje prođe put.

Nakon decenije iščekivanja radost i kod zaljubljenika u rafting. Prvenstveno zato što su do sada morali preko Crne Gore do Brštanovice, odakle i počinje avantura "suzom Evrope".

- On nam omogućuje da konačno sada idemo našom teritorijom bez ikakvih ometanja i što je posebno dobro omogućiće veću kontrolu bezbjednosti, kaže Miroslav Davidović predsjednik Udruženja raftera "Tara-Drina" Foča.

U ovom kraju pored Tare koju nazivaju i najvećim otvorenim tokom pitke vode brojne su razvojne šanse. Izgradnju 18 kilometara puta od Huma do Brštanovice Opštini Foča pomogle su Oružane snage BiH i rafteri.

- Tako da smo svi zajedno uradili ovaj poduhvat i time ne samo omogućili rafterima da bezbjedno dođu do naše obale već i da se ovaj kraj poljoprivredno i turistički razvija, poručio je  Radisav Mašić načelnik Foče.

Iz Opštine Foča najavljuju da će prihod od takse za korišćenje puta usmjeriti u njegovo održavanje i asfaltiranje.