latinica  ћирилица
16/09/2017 |  18:52 ⇒ 20:58 | Autor: RTRS

Novi izvori finansiranja za navodnjavanje (VIDEO)

Poljoprivredna proizvodnja sve više zavisi od navodnjavanja.
Navodnjavanje u Srpskoj - Foto: RTRS
Navodnjavanje u SrpskojFoto: RTRS

Povrtarska proizvodnja se i ne zasniva na površinama koje se ne mogu navodnjavati, dok su prinosi ratarskih kultura ove godine zbog nedostatka vode podbacili za 50 odsto.

Ulaganje u sisteme za navodnjavanje dugoročno je opredjeljenje Vlade RS i jedna od mjera pomoći poljoprivrednicima u prevazilaženju štete od suše.

Pored novca koji će za izgradnju sistema za navodnjavanje biti izdvojen iz redovnog budžeta resornog ministarstva i dijela sredstava obuhvaćenih mjerama za prevazilaženje posljedica suše, Vlada Srpske odlučila je da pet miliona maraka iz sredstava dobijenih na osnovu klirinškog duga Rusije bude usmjereno u ove namjene.

- Poljoprivrednicima će biti obezbjeđeno 40 posto fiksnog povrata sredstava u odnosu na troškove investicije koja se odnosi na nabavku opreme za navodnjavanje, kaže Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

U kojoj mjeri nedostatak vode umanjuje rezultate rada poljoprivrednika pokazala je i ova godina jer su prinosi ratarskih kultura prepolovljeni.



Semberija ima lako dostupne podzemne vode , što su najbolje iskoristili proizvođači povrća. Kupus su zalijevali svakodnevno, ali i dobro zaradili.

Tifone za zalivanje samostalno su nabavljali i pojedini ratari koji su ove godine spasili rod kukuruza.

Vlada Republike Srpske prije četiri godine izgradila je sisteme za navodnjavanje na Poljoprivrednim dobrima Semberija i Napredak. I voćnjaci u Bratuncu dobijaju vodu. Sistem se sastoji od osam vodozahvata, 24 rezervoara i oko 100 kilometara cjevovoda.

- Ministarstvo poljoprivrede je invstiralo sedam miliona maraka, opština milion i petsto hiljada tako da sa izgradnjom protivgradne zaštite, rasadnikom ,navodnjavanjem sigurno ćemo zaokružiti ovu proizvodnju, ističe Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac.

U Trebinju i Ljubinju uskoro bi trebalo da počne izgradnja sistema za navodnjavanje za 1 3oo hektara zemljišta. Vrijednost projekta je 8,8 miliona maraka, a radovi počinju krajem mjeseca.

Procjene su da se sada navodnjava tek oko sedam odsto obradivih površina, a taj procenat uz nova ulaganja trebalo bi da bude znatno veći.