latinica  ћирилица
16/09/2017 |  18:43 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

Federacija traži da Srpska plaća dug za gas, nastao u ratnom Sarajevu (VIDEO)

Sarajevsko preduzuće "Energoinvest", više od dvije decenije, ruskom Gaspromu duguju 98 miliona dolara, za gas isporučen od 1991. do 1995. godine.
Gas - Foto: RTRS
GasFoto: RTRS

Iz Sarajeva, godinama, pokušavaju da dio duga prebace na Republiku Srpsku. Riječ je o komercijalnom dugu, nastalom u ratnom Sarajevu, koji ne mogu plaćati poreski obveznici iz Srpske, poručeno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva.

Republika Srpska i Federacija BiH decenijama se spore oko isplate milionskog duga za gas Rusima. Iz Sarajava, gdje se gas najviše trošio u ratu, insistriraju na podjeli dugovanja, dok iz Srpske odgovaraju da komercijalni dug preduzeća Energoinvest nikako ne može postati javni tj. državni.

- Mišljenja smo da je to komercijalni dug i tako se treba posmatrati. Treba ga riješiti tako da ne bude na štetu nijednog subjekta koji je u tom periodu napravio taj dug, kaže Milenko Todorović, pomoćnik ministra industrije,energetike i rudarstva Republike Srpske.
 
Prvi ozbiljni pokušaj da se utvrdi ko je i koliko u ratu trošio gasa, 2005. godine napravila je zajednička Komisija sastavljena od eksperata iz Srpske,Federacije te Savjeta ministara BiH. Priznali su ukupno 104,8 miliona dolara duga Rusima. Međutim Komsija je nakon preglada faktura utvrdili čak 22 miliona duga preduzeća Energoinvest prema Rusima koji nastao prije rata.



- Mi smo od 104,8 miliona duga Rusima odbili dug koji nije nastao ratu, to je dug u prvom kvartalu 1992. i zadnjem kvartalu 1991. godine, ukupno 22 miliona dolara koje je napravio Energoinvest, znači to nije ratnio dug nego predratni dug koji nije izmiren, ističe Milomir Draganić, član zajedničke Komisije za rješavanje duga Ruskoj Federaciji.

Federacija je od 2009. svela dug na 98 miliona dolara.Prestala je sa vraćanjem,smatra da i Republika Srpska treba da vrati polovinu duga jer je Fabrika glinice iz Zvornika trošila gas u ratu. Sporazum između entiteskih vlada o izmirenju ruskog duga po principu pola-pola nikada nije ratifikovan u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Zajednička ekspertska Komisija je 2005-te pak utvrdila znatno manji procenat duga koji bi Srpska trebala da vrati.

- Ostalo je znači oko 78 miliona dolara ratnog duga Rusiji, mi smo podijelili po količini, od toga je ukupan dug Birača koji je bio jedini potrošač u Srpskoj oko 22 miliona a ostalo je potrošnja Federacije, poručio je Draganić.

Pravično rješenje isplate tzv. ratnog duga za gas Rusiji u ovom trenutku se ne nazire. U međuvremenu Ruska Federacija isplatila je klirinški dug BiH i zatražila od od bh vlasti da joj isplati ratni dug za gas.