latinica  ћирилица
16/09/2017 |  18:35 ⇒ 17/09/2017 | 09:07 | Autor: RTRS

Zašto bh institucije ignorišu upozorenja na prisustvo islamista? (VIDEO)

Gotovo istovremno sa informacijom da je još jedan državljanin BiH poginuo na sirijskom ratištu, u selu Pasci kod Tuzle osvanula je nova islamistička zastava.
Radikalizacija Islamista u BiH - Foto: RTRS
Radikalizacija Islamista u BiHFoto: RTRS

To je izazvalo veliku uznemirenost mještana obližnjih sela, u kojima većinom žive Hrvati. Dok hrvatska Bezbjednosno - obavještajna služba nastavlja da upozorava na prisustvo velikog broja radikalnih islamista u BiH, nadležne institucije na BH-a nivou problem i dalje ignorišu.

- U BiH se ne vijore zastave ISIL-a. To naprosto nije istina, to je jedna paušalna izjava koja je izrečena u sklopu predizbornih aktivnosti, kaže Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Demanti je stigao u obliku ove zastave, koja je osvanula u tuzlanskom selu Pasci. Ovakvi promašaji ne bi ni bili previše zabrinjavajući, da nadležni ne ignorišu i mnogo opasnije podatke, poput onih o broju radikalnih islamista i potencijalnih terorista na području BiH. Tako hrvatska bezbjednosno-obavještajna agencija u najnovijem izvještaju ponovo upozorava na sve veći broj radikalnih islamista na teritoriji BiH.

U državama jugoistočnog susjedstva trenutno ima više od 10.000 sljedbenika selafizma, okupljenih u više desetaka tzv. paradžemata i nekoliko enklava.

Za ministra bezbjednosti BiH ovakvi podaci su spinovanje, da bi se BiH prikazala kao ekstremistička zemlja. Iako zna da ih nema 10 000, ne zna koliko ih tačno ima.

- Mi kada bi znali koliko ima terorista, mi bi išli odmah da ih hapsimo, kaže Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH. 

Informacije će ipak morati prikupiti, jer će ih uskoro zatražiti iz Predsjedništva BiH, najavio je predsjedavajući ovog tijela, Dragan Čović.

Sve ovo, posljedica je dolaska mudžahedina u BiH tokom prethodnog rata, tvrdi bivši šef hrvatskih obavještajnih službi, Miroslav Tuđman, ističući da se to uklapalo u tadašnju politiku muslimanskog ratnog rukovodstva.

- Mudžahedini su u BiH došli, prema dokumentima, u februaru 1992. godine, nakon čega je više od sto njih već dobilo državljanstvo BiH i ove činjenice će biti teško osporiti, kaže Tuđman.

To je bila klica koja je posijala sjeme terorizma na evropskom tlu, tvrdi Tuđman. Iako su podaci o tome koliko je mudžahedina došlo u BiH tokom rata godinama skrivani, ostaće zabilježeno da ih je 28.decembra 1995. godine, 740 državljanstvo dobilo za samo jedan dan.