latinica  ћирилица
16/09/2017 |  14:36 | Autor: RTRS

Vulin: KFOR jedina oružana snaga koja može postojati na Kosovu

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je KFOR jedina oružana snaga koja može postojati na Kosovu i Metohiji i da Srbiju niko ne može da natjera da prihvati postojanje "vojske Kosova".
Aleksandar Vulin (Foto: O.Bunić/RAS Srbija) -
Aleksandar Vulin (Foto: O.Bunić/RAS Srbija)

Vulin je povodom najave predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija da će Priština do kraja godine formirati svoju vojsku rekao da nema organizacije, sile, političkog pritiska zbog kojeg će Srbija pristati da se stvara oružana sila na njenoj teritoriji, koja će pod nečijom tuđom komandom, prijetiti centralnoj Srbiji, kao i Srbima na Kosmetu.

- Rezolucija 1244 je više nego jasna, jedina oružana snaga koja može da postoji na prostoru Kosova i Metohije je KFOR. Pod tim uslovima ona je potpisana i pod tim uslovima je potpisan Sporazum o prekidu neprijateljstava i tako je omogućeno međunarodnoj zajednici da dođe na prostor Kosova i Metohije - podsjetio je Vulin.

Prema njegovim riječima, nikakva druga oružana sila ne može da postoji dok se "ne ukinu Rezolucija 1244, UN, Savjet bezbjednosti i Srbi na Kosovu i Metohiji".

- To neće moći - poručio je Vulin i dodao da i Srpska lista tako nešto neće dozvoliti, te podsjetio da je u vrijeme potpisivanja briselskog sporazuma generalni sekretar NATO-a dao usmjene garancije tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću da nikakva oružana sila neće moći da prelazi Ibar ili da se kreće sjeverno od Ibra bez saglasnosti gradonačelnika srpskih opština.

On je dodao da je samo pod tim uslovom prhvaćeno potpisivanje Briselskog sporazuma, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

- Ta riječ se neće kršiti, ne može da se krši i građani Srbije mogu da budu mirni i sigurni baš kao i građani čitavog svijeta - naveo je Vulin.

Izvor: SRNA