latinica  ћирилица
16/09/2017 |  13:39 ⇒ 13:41 | Autor: RTRS

Borenović: Veze između stranaka iz Srpske i Srbije moraju biti intenzivnije

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović ocijenio je da veze između političkih stranaka u Republici Srpskoj i Srbiji moraju biti mnogo intenzivnije, te da je najbolji način da to povezivanje grade mladi ljudi.
Borenović: Veze između stranaka iz Srpske i Srbije moraju biti intenzivnije - Foto: SRNA
Borenović: Veze između stranaka iz Srpske i Srbije moraju biti intenzivnijeFoto: SRNA

Borenović je rekao Srni da će mladi ljudi za pet-deset godina sigurno biti stub još bolje saradnje Srbije i Srpske koja ima mnogo veću snagu nego što to djeluje na papiru.

On je prije početka predavanja na Političkoj akademiji Socijaldemokratske partije Srbije istakao da PDP razmišlja da napravi još tješnje veze između političkih stranaka, odnosno da organizuju zajedničke kurseve za mlade iz stranaka u Srbiji i Srpskoj, jer je to najbolji način da se grade buduće veze.

Borenović je napomenuo da se u Republici Srpskoj već godinama organizuje Politička akademija PDP-a, te da mu je drago što će iskustvo podijeliti sa SDPS-om s obzirom na to da su politički različiti, odnosno da predstavljaju lijevi i desni centar.

Prema njegovim riječima, to ne smije da ograničava da se razgovara o političkim procesima, posebno o političkoj edukaciji, jer mladi zaslužuju mnogo više prostora u političkim strankama i treba ih aktivno uključiti.

Govoreći o manifestaciji "Dani Srpske u Srbiji", koja je juče počela, Borenović je ocijenio da je od velike važnosti da Republika Srpska bude prisutna ne samo u Beogradu, već u drugim gradovima u Srbiji.

- Mi smo u stvari jedna duša, jedno tijelo, a dvije države. Te manifestacije prikazuju tekovinu srpskog naroda koji živi u Srpskoj i Srbiji i to je jedna trajna tekovina koju treba čuvati, graditi, na njoj insistirati. Treba da bude u kontinuitetu 365 dana u godini - rekao je Borenović.

Poslanik u Skupštini Srbije SDPS-a Јasmina Karanac rekla je Srni da se danas održava prvi modul Političke akademije SDPS-a, u kojoj učestvuje 25, uglavnom mladih članova te partije.

- Srbiji je potrebno znanje i politička kultura, a mi smo prepoznali tu potrebu. Zato smo napravili "školicu" za naše kadrove, da bi svoje znanje mogli da primijene sutra na terenu, na funkcijama koje su im povjerene - navela je Karanac.

Ona je dodala da će u okviru Akademije biti održana četiri modula do kraja godine, na kojima će predavači uglavnom biti iz regiona.

Izvor: SRNA