latinica  ћирилица
16/09/2017 |  12:17 ⇒ 13:13 | Autor: RTRS

Vojska i policija na ulicama Velike Britanije, uhapšen 18-godišnjak

Velika Britanija je jutros rasporedila više stotina vojnika na strateškim lokacijama kako bi policija bila rasterećena i u mogućnosti da traga za odgovornim za bombaški napad u Londonu u kojem je povrijeđeno 29 osoba, a stepen bezbjednosti podignut na najviši nivo.
London - eksplozija (Foto: Twitter) -
London - eksplozija (Foto: Twitter)

Britanski premijer Tereza Mej rekla je da "kritični" nov prijetnje znači da je prijetnja od napada neminovna.

Improvizovana eksplozivna naprava, kako preliminarni rezultati istrage pokazuju, nije aktivirana na odgovarajući način i od početka godine je peti veći teroristički napad, a za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

- U ovom periodu, vojska će na određenim lokacijama na dužnosti obezbjeđenja zamijeniti policiju. Biće primjetno prisustvo naoružnih policajaca na mreži gradskog prevoza i na ulicama kako bi se pružile dodatne garancije i zaštita tokom istrage - rekla je Mejova u televizijskom obraćanju.

Bomba je aktivirana u metrou u centralnom dijelu Londona u vrijeme saobraćajnog špica. Nekoliko putnika je zadobilo opekotine a ostali su povrijeđeni u ljudskom stampedu pokrenutom nakon što su ljudi pokušali da pobjegnu sa stanice.

Uhapšen 18-godišnjak

Britanska policija uhapsila je danas u luci Dover na jugu Engleske 18-godišnjeg mladića u sklopu istrage o odgovornim za posljednji bombaški napad u Londonu u kojem je ranjeno 29 osoba.

- Јutros je izvršeno značajno hapšenje u sklopu istrage o napadu. Iako smo zadovoljni postignutim napretkom, istraga se nastavlja i nivo prijetnje ostaje na kritičnom - rekao je policijski zvaničnik Nil Basu.

Izvor: SRNA